GAIA

Speciaal eindejaarseducatieprogramma voor scholen

25/11/2011

De toekomst van de dieren zijn de kinderen van vandaag. Empathie met de meest kwetsbaren, mens en dier, leidt tot een samenleving met minder geweld en meer respect." Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

We zijn verheugd u bij deze een speciaal eindejaarseducatieprogramma van GAIA, voor scholen, voor te stellen. GAIA is een vereniging die vreedzaam campagne voert om respect voor dieren te bekomen en te waarborgen. Wij geven dan ook dagelijks uiteenzettingen voor dierenrechten in Belgische scholen. Onze algemene brochure kan u terugvinden
via: http://www.gaiakids.be/welkom-op-gaia-kids-1/in-actie-met-gaia/no dig-gaia-uit-in-je-klas.html

Met de feestdagen in het vooruitzicht, willen we echter ook vooral de nadruk leggen op duurzaamheid en dierenwelzijn bij het maken van een feestmaal. Daarom organiseren wij gedurende de maand december speciale kookworkshops rond Faux Gras de GAIA, een diervriendelijk alternatief voor foie gras. De folder vindt u hier. Faux Gras de GAIA bevat ingrediënten als truffel, witte wijn en champagne. Deze maken van Faux Gras de GAIA een feestelijk product, en toch gans anders, want voor Faux Gras de GAIA werd geen enkel dier mishandeld of ziek gemaakt.

Onze uiteenzettingen sluiten aan bij de leerplannen verzorging-voeding, Personenzorg BSO, deze van Project Algemene Vakken én bij de VOETEN van het secundair onderwijs:

* "De klemtoon ligt op de bereiding van eenvoudige feestmaaltijden (...) op basis van gekende en nieuwe basistechnieken met zowel inheemse als uitheemse voedingsmiddelen (...) en de leerlingen kunnen hun houding motiveren tegenover bio-groenten en een vegetarische eetwijze (ET 24, uit: leerplan GO!, Verzorging-voeding, Personenzorg BSO, tweede graadâ¨eerste en tweede leerjaar, 2010/029 vervangt 2007/032).
* "Met ondersteuning van een voedingsvoorlichtingsmodel, een maaltijd samenstellen en deze keuze toelichten, vb. een maaltijd samenstellen vanuit een bepaalde â¨visie: gezonde voeding, vegetarische voeding." (ET 6.3., uit: leerplan VVKSO, Verzorging-voeding tweede graad BSO, Brussek D/2010/7841/006 September 2010).

* " (...) een verantwoord consumentengedrag , bv. het kopen van bepaalde producten draagt bij tot het in stand houden van (...) dierenmishandeling" (doelstelling 28, GO!, AV Project Algemene Vakken 2004/262);

* "De leerlingen zoeken naar duurzame oplossingen om de lokale en globale leefomgeving te beïnvloeden en te verbeteren" (Cotext 4, uit: VOET@2010, p. 18).

De workshops volgen dus de belangrijke lijnen van de leerplannen en zijn interactief opgevat. Na een korte theoretische uitleg over foie gras en het verschil met Faux Gras de GAIA, mogen de leerlingen zelf aan de slag en kunnen ze een feestelijk gerecht maken met het plantaardig product.

Onze uiteenzettingen zijn gratis, we vragen enkel een vergoeding van 35 EUR voor reiskosten (exclusief ingrediënten voor het koken).

Voor meer informatie of reservatie, kan u terecht bij:

GAIA-Educatie,
Verantwoordelijke voorlichting: 02 / 245 29 50, of education@gaia.be

Tags: dierenwelzijn diervriendelijk duurzaamheid educatie faux gras feestdagen scholen voeding voorlichting

Downloads


* Folder_kookworkshop.pdf
Zie het origineel