FNV KIEM

Bezuinigingen ten koste van kwaliteit kinderopvang en arbeidsparticipatie

vrijdag 25 november 2011

De bezuinigingen op de kinderopvang blijven maar doorgaan. Dit heeft ernstige gevolgen voor de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook voor de arbeidsparticipatie van met name vrouwen.

De FNV is erg bezorgd en bood daarom woensdag 23 november, in het bijzijn van 80 ouders en werknemers in de kinderopvang ouders, een petitie aan in de Tweede Kamer, voorafgaand aan het kinderopvangdebat.

Vier-ogenbeleid
Tijdens het debat is onder andere gesproken over het rapport van de Commissie Gunning naar aanleiding van de bekende Amsterdamse zedenzaak. Aanbeveling van Gunning is het `vier-ogenbeleid': altijd twee leiders of leidsters op de groep. Deze aanbeveling is werknemers en ouders uit het hart gegrepen. Met speciale vierogige brillen wilden ze dit onderstrepen.

Betere regels voor kwaliteit
In de petitie vragen werknemers en ouders in de kinderopvang om betere regels voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de opvang. De petitie werd aangeboden door FNV-cao-coördinator Catelene Passchier aan Ineke van Gent, voorzitter van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer. Die praat aansluitend over het rapport van de Commissie Gunning en over nieuwe bezuinigingen op de kinderopvang.

De FNV heeft een enquête gehouden onder 1000 ouders met kinderen in de kinderopvang. De resultaten worden eveneens aangeboden aan de Tweede Kamer.

Meer betalen, minder opvang en minder werken
Uit de enquête blijkt dat wanneer ouders meer moeten gaan betalen voor kinderopvang, zij op zoek gaan naar alternatieven. Van hen overweegt 40 procent om minder te gaan werken en 15 procent denkt er over te stoppen met werken. Het zijn vooral moeders die minder zouden gaan werken.

Tevens tonen de resultaten aan dat 60 procent van de ouders minder opvanguren gaat afnemen. Veel ouders overwegen de formele opvang (deels) in te ruilen voor opvang door familie of kennissen. Ouders zijn bovendien bang dat de bezuinigingen ten koste gaan van de kwaliteit van opvang. En kwaliteit, veiligheid en voldoende personeel vinden ouders het belangrijkst, zo blijkt uit de enquête.