Gemeente Bladel


Uitvoering IDOP Hoogeloon in volle gang

In januari van dit jaar is de dorpsraad Hoogeloon enthousiast aan de slag gegaan met de uitvoering van het Integraal Dorps Ontwikkelings Programma (IDOP) en er zijn allerlei activiteiten gestart. In diverse werkgroepen hebben de inwoners meegedacht en meegepraat over de uitvoering. Inmiddels zijn de eerste tekenen van de gewenste dorpsontwikkeling merkbaar.

Zo is het oude gemeenschapshuis tegenover de kerk gesloopt en is er ruimte gekomen voor de bouw van de verpleegunit. De meeste plannen zijn echter nog in de fase van voorbereiding. De regie is in handen van de gemeente, maar de hoofdrol ligt bij de dorpsraad en de diverse werkgroepen. Het is immers een plan van en voor het dorp.

De stand van zaken
Binnen het IDOP wordt gewerkt aan acht projecten.
1. Visievorming voor een herkenbaar, aantrekkelijk en functioneel dorpscentrum in Hoogeloon.
Door de werkgroep Valensplein zijn de wensen geformuleerd en worden varianten uitgewerkt.


2. Onderzoek naar de haalbaarheid en het verplaatsen van bestaande voorzieningen en/of vestiging nieuwe voorzieningen op het Valensplein.
Dit onderzoek is uitgevoerd door de SRE Milieudienst en wordt betrokken bij de uitwerking van de varianten voor het Valensplein.


3. Onderzoek naar mogelijkheden voor het oprichten van een brede school.
Onder de huishoudens van Hoogeloon heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de behoefte van kinderopvang in Hoogeloon. Daaruit bleek dat 74% van de respondenten positief staat tegenover een brede school. Nu wordt onderzocht of en zo ja, op welke termijn de huidige school verplaatst zou kunnen worden of op de huidige locatie zou kunnen uitgroeien tot een brede school.


4. Woningbouwplanning in Hoogeloon voor een evenwichtige bevolkingsopbouw.
Dit project richt zich voornamelijk op behoeften van starters en senioren aan woningen in Hoogeloon. Daarvoor wordt in overleg met de werkgroep Wonen een enquête voorbereid.


5. Bewegwijzering Hoogeloon.
Het was aanvankelijk de bedoeling om bewegwijzering vanaf de afrit bij de A67 nabij het E3-strand richting Hoogeloon te realiseren, zodat Hoogeloon beter bekend zou worden bij het toeristisch verkeer. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit geen haalbare kaart is en wordt er gezocht naar alternatieven.


6. Verbeteren speelveld De Speulwaai.
Op de basisschool van Hoogeloon is een enquête gehouden naar de wensen voor de Speulwaai en met de resultaten daarvan gaat de werkgroep aan de slag.


7. Verbeteren fietsverbinding tussen dorp en sportpark. Door de werkgroep verkeer worden binnen de bestaande middelen de mogelijkheden onderzocht. Op korte termijn worden twee varianten voorgelegd aan het dorp om te zien waar het meeste draagvlak voor is.


8. Realiseren van een kleinschalige verpleegunit voor dementerende ouderen uit Hoogeloon.
De plannen hiervoor zijn inmiddels afgerond en de wijziging van het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen.

Voortgang projecten
Over de voortgang van de diverse projecten publiceert de dorpsraad informatie via `t Hoogeloontje en de website www.hoogeloon.info. Ook wordt tijdens openbare vergaderingen van de dorpsraad regelmatig uitleg gegeven over de vorderingen van het IDOP.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de projecten, neem dan contact op met het secretariaat van de dorpsraad, Hoofdstraat 50 te Hoogeloon of via e-mail: dorpsraadhoogeloon@hotmail.com.

De uitvoering van dit IDOP wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Noord-Brabant.

Gemeentehuis Bladel

Bezoekadres
Markt 21
5531 BC Bladel

Postadres
Postbus 11
5530 AA Bladel

t. 0497-361636
f. 0497-361600
e. info@bladel.nl
i. www.bladel.nl