GroenLinks Beuningen


GroenLinks Beuningen: coalitie snoeit te hard op sociaal, welzijn en cultuur

Woensdag 9 november 2011, 11:12u - Frans Houben

De begroting 2012 is de eerste begroting die in feite volledig beheerst wordt door de te realiseren bezuinigingsvoorstellen. Over de achtergronden van de financiële tekorten is het afgelopen jaar genoeg gezegd. De begroting is in meerdere opzichten een bijzondere begroting, in de begroting is in feite de eerste jaarschijf van de bezuinigingen opgenomen en de begroting kent een structureel tekort waardoor het noodzakelijk lijkt om onderzoek te doen naar een artikel 12 Fvw aanvraag.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 In de begroting zit in feite de eerste jaarschijf van de bezuinigingen. Tot nu toe heeft de raad slechts kennis genomen van de bezuinigingsvoorstellen in de raadsvergadering van 14 juni, vreemd is het dat we nu de bezuinigingen deels gaan accorderen terwijl de raad het totaalpakket nog niet heeft vastgesteld. Of is het de bedoeling dat via de begrotingen van 2012, 2013, 2014 en 2015 de bezuinigingen steeds voor een stukje worden gerealiseerd. Van het college wil onze fractie weten of dit een juiste gang van zaken is? Een aantal bezuinigingen (o.a. bibliotheek) zijn al gerealiseerd, op welke grondslag is dit gebaseerd? Toestemming van de raad is er immers niet.

Gelet op het negatieve begrotingsaldo en de negatieve reservepositie lijkt het onze fractie juist om een aanvraag voor artikel 12 voor te bereiden. Zo'n aanvraag kun je alleen voorkomen door nog meer te gaan bezuinigen in combinatie met het uit- of afstellen van noodzakelijke investeringen. Dat scenario kunnen we onze inwoners niet aandoen. Bij de voorlichting van de provincie over de aanvraag artikel 12 werd de suggestie gedaan om de tekorten Beuningse Plas veel sneller af te schrijven, in maximaal 10 jaar. Heeft u deze optie overwogen en onderzocht.

Hier komt nog bij dat kortingen van het rijk n.a.v. het bestuursaccoord en de wet werken naar vermogen nog lang niet volledig doorwerken naar de gemeentebegroting voor volgend jaar. Dat die kortingen er komen staat vast, anticipeert u hier al op en zo ja hoe?

Bij de bezuinigingsvoorstellen wordt bij een aantal instellingen uitgegaan van een korting van 4 keer 2,5% en geen compensatie voor loon- en prijsstijgingen. In totaal kan de bezuiniging dus uitkomen ergens tussen 15 en 20%. Vooral voor de regionale instellingen is van belang hoe de regiogemeenten dit aanpakken. Zitten die allemaal op een lijn waar het de compensatie voor loon- en prijsstijgingen betreft? Het is ons niet duidelijk of u deze lijn ook doortrekt naar bijvoorbeeld een Beuningse instelling als de stichting Perspectief?

De voorstellen voor nieuw beleid zijn veel hoger dan in de kadernota afgesproken. Het lijkt er nu op dat de totale ruimte voor nieuw beleid tot en met 2015 is een klap is opgesoupeerd. Bent u het met onze fractie eens dat als deze begroting wordt vastgesteld en er geen herijking van het begrip `nieuw beleid' plaatsheeft er tot en met 2015 geen enkele ruimte meer is voor nieuw beleid?

Bij het nieuwe beleid staan een aantal zaken waarbij wij ons afvragen hoe realistisch die zijn. Er wordt bijv. een fors bedrag voor de reconstructie van de Leigraaf uitgetrokken terwijl er enkele weken geleden ingrijpende groot onderhoud heeft plaatsgevonden. Dit geldt ook voor de reconstructie van de van Heemstraweg in Weurt. Het uitgetrokken bedrag is zodanig dat dit Weurt hooguit helpt aan een `cosmetische beurt'. Voor 2013 valt de bijdrage van Euro 130.000,- aan de Veiligheidsregio op. Hoe hard is dit bedrag en leidt deze bijdrage niet tot een afname van andere budgetten?

GroenLinks zal een aantal amendementen indienen die leiden tot aanzienlijk minder bezuinigingen op jeugd-, ouderen- en vrijwilligerswerk. Verder worden kunst-en cultuur, natuur- en milieueducatie en uitvoering van WMO-taken door Perspectief, gespaard. GroenLinks vindt dat bezuinigen zo min mogelijk de kwetsbare groepen in onze gemeente mogen treffen. Daarnaast is het voor de leefbaarheid van onze gemeente uiterst belangrijk dat de sociale en culturele infrastructuur overeind blijft. Bezuinigingen op WMO huishoudelijke verzorging, minimabeleid en inkomensondersteuningen zitten niet in de begroting 2012, maar zijn voorzien voor 2013. Wij zullen daar bij gelegenheid op terugkomen.

In het dekkingsvoorstel van het college wordt voorgesteld om de OZB te verhogen onder gelijktijdige verlaging van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Een mooi voorstel met nivellerende effecten van de VVD portefeuillehouder.

Eind vorig jaar konden wij uit de mond van B&NM vernemen dat communicatie niet het sterkste punt van dit college is. Een en ander werd nogal fors uitgemeten in de pers. Het valt op dat het met de communicatie van dit college nog steeds matig gesteld is. Een kleine bloemlezing: er is kennelijk anderhalf jaar lang niet op bestuurlijk niveau gecommuniceerd met B&W van Nijmegen over de afvoer van zand uit de Beuningse Plas, bleken onlangs drie agendapunten voor de vorige raad niet afgestemd te zijn, bleek de evaluatie van `Beuningen on Ice' te bestaan uit het `met elkaar gesproken hebben' en lijkt het niet vanzelfsprekend te zijn om met organisaties die fors moeten bezuinigingen, zoals de bibliotheek, te spreken over de gevolgen voor dienstverlening, openstelling, huisvesting e.d. Voor we het weten is Beuningen weer met kranten dichtgeplakt.