Nieuw-Vlaamse Alliantie




Chipkaart NMBS is stap vooruit maar ook gemiste kans

klok 25 november 2011

De geplande invoering van de MoBIB-kaart is een stap vooruit, maar tegelijk een gemiste kans. Dat zegt Peter Dedecker over de chipkaart waarmee de NMBS de reizigersabonnementen wil vervangen. "Door de geldigheidsduur van de e-ID op te trekken, zal het tien jaar duren vooraleer iedereen erover beschikt. Bovendien is de NMBS geenszins van plan om toegangspoortjes te installeren naar de perrons waardoor enkel mensen met een MoBIB-kaart kunnen passeren. Dat zou de kans op zwartrijden sterk verminderen."

Vanaf volgend jaar de huidige papieren abonnementen vervangen door een chipkaart is een project dat 2 jaar geleden aangekondigd werd. Het krijgt nu eindelijk een startdatum, dat op zich is voor de N-VA een goede zaak.

Peter Dedecker: "Maar... helaas keurden we vorige week de wet-De Padt goed, die de geldigheidsduur van de e-ID optrekt van 5 naar 10 jaar. Als we dus een nieuwe e-ID met RFID-tag uitrollen, duurt het 10 jaar vooraleer iedereen hierover beschikt, wat in de technologiesector onnoemelijk lang is. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere problemen."

Geen toegangspoortjes Want gisteren kondigde minister Vervotte in de plenaire vergadering aan dat de NMBS geenszins van plan is om, naar het voorbeeld van de MIVB en het buitenland, toegangspoortjes te installeren naar de perrons waardoor enkel mensen met een MoBIB-kaart kunnen passeren. Dat dit de kans op zwartrijden sterk vermindert, blijkt uit de cijfers van de NMBS.

Dedecker: "Hoeveel mensen vullen hun Go Pass niet in pas zodra ze de conducteur zien verschijnen? Deze laatste zou er een pak minder werk door hebben en zich meer kunnen concentreren op het helpen en informeren van mensen, terwijl er ook tout court minder mensen moeten worden ingezet. Bovendien zou het pickpockets tussen pakweg Brussel-Centraal en Brussel-Zuid sterk ontmoedigen."

Kortom, voor de N-VA is de invoering van de chipkaart een uitstekende zet van de NMBS en een stap vooruit. Alleen jammer dat men de potentiële winsten niet helemaal aanboort, dankzij ondermeer de nieuwe wet die de meerderheid stemde. Auteur(s): Peter Dedecker, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be