Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA vraagt snellere afhandeling loopbaanonderbreking Vlaamse ambtenaren

klok 25 november 2011

Aanpassingen aan de reglementering inzake loopbaanonderbreking van Vlaamse ambtenaren zijn afhankelijk van de goedkeuring van de federale ministerraad. Die blijft soms lang uit. Kamerlid Miranda van Eetvelde van de N-VA vindt dit onaanvaardbaar. "In de praktijk betekent dit dat de Vlaamse ambtenaren zijn overgeleverd aan de willekeur van minister van Werk Milquet. Ik wil die federale goedkeuring vervangen door een loutere kennisgeving", zegt ze. Van Eetvelde dient daarvoor een wetsvoorstel in.

Dit is de achtergrond: het KB van 7 mei 1999 regelt de loopbaanonderbreking en de verschillende verlofstelsels van sommige ambtenaren. Maar die bepalingen zijn rechtstreeks van toepassing op het personeel van de federale overheid. Alle andere ambtenaren, dus ook de Vlaamse, moeten de bijkomende goedkeuring krijgen van de federale ministerraad.

Miranda Van Eetvelde: "Personeelseden van de Vlaamse overheid moesten maar liefst een jaar en drie maanden wachten op deze goedkeuring. De arrondissementscommissarissen en hun adjuncten zelfs een jaar en negen maanden. Dat is overdreven en ruikt naar willekeur."

Lopende zaken?

Komt daarbij dat Milquet zich wel eens verschuilt achter de lopende zaken, die het moeilijker zouden maken om beslissingen te nemen. Miranda Van Eetvelde: "Dat is onzin. De regering in lopende zaken heeft onder meer banken gered en mee gedaan aan de militaire operatie boven Libië. De aanpassing van het personeelsstatuut van bepaalde ambtenaren
- een maatregel met een beperkte budgettaire weerslag - kan dan toch geen probleem zijn."

De N-VA dient nu een wetsvoorstel in om de huidige goedkeuring van de minister te vervangen door een loutere "kennisgeving" van de federale overheid. Zo krijgen de personeelsleden van de andere overheden meer zekerheid over dit aspect van hun statuut en worden onderlinge verschillen en willekeur tegengegaan. Auteur(s): Miranda Van Eetvelde, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be