Algemene Onderwijsbond

25-11-2011

Drie schoolbesturen beginnen aan prestatiebeloning

Drie schoolbesturen hebben zich nog voordat de officiële inschrijving was geopend, aangemeld voor de experimenten met prestatiebeloning. De AOb is verbaasd.

Het gaat om Bijzonderwijs in Amsterdam (basisonderwijs), een groep besturen in de kop van Noord-Holland (voortgezet onderwijs) en Roc Zeeland. Bij de presentatie in Amsterdam voerde de AOb actie en deelde de actiekrant Geen bonus, maar banen uit, omdat de bond vindt dat het geld voor de bonussen weggehaald wordt bij passend onderwijs.

In Amsterdam wordt de invoering bij Bijzonderwijs gekoppeld aan het project `Kwaliteitsaanpak basisonderwijs Amsterdam'. De AOb is verbaasd over deze koppeling. "Het geld voor de invoering van prestatiebeloning wordt weggehaald bij passend onderwijs", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

"Amsterdamse scholen voor speciaal onderwijs raken 16 miljoen euro kwijt, dat kost 320 banen van docenten die zwakke leerlingen helpen. Daarvan komt een habbekrats terug voor onzinnige prestatiebeloning. Ik nodig wethouder Lodewijk Asscher uit om daar eens met ons over te praten. We kennen hem als iemand met hart voor onderwijs, maar hier slaat hij de plank mis. Wij krijgen nu de indruk dat hij zich al te makkelijk voor het karretje van het ministerie laat spannen. Voor de AOb geldt: geen bonus, maar banen!"

In totaal trekt het ministerie voor de experimenten in vier jaar 144 miljoen uit. Vanaf 2015 staat voor de definitieve invoering 250 miljoen structureel op de begroting. Zeven van de tien experimenten gaan werken met teambeloning, drie van de tien werken met individuele bonussen.

Schoolbesturen die gaan meedoen aan experimenten met prestatiebeloning, krijgen tussen de 1250 en 1700 euro per deelnemer, ze kunnen het totale bedrag zelf ook anders verdelen over leraren die goed presteren. Een wetenschappelijke adviescommissie gaat de uitkomsten van de experimenten beoordelen. (RS)