Tweede Kamer der Staten Generaal

Wijziging Reglement van Orde in verband met nieuwe opzet mondeling vragenuur

De Tweede Kamer heeft in haar vergadering van donderdag 24 november 2011 het voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde in verband met vernieuwing van het mondelinge vragenuur aangenomen. De nieuwe opzet van het mondelinge vragenuur wordt sinds 23 maart 2011 als experiment gehouden.

Het mondelinge vragenuur is het moment waarop de Kamer actuele onderwerpen aan de orde kan stellen. In de nu vastgestelde opzet kunnen maximaal zes vragen aan de orde komen. Dat waren er oorspronkelijk vier.

De vragensteller heeft in eerste instantie maximaal twee minuten de tijd om zijn of haar vraag te stellen. Daarna mag de bewindspersoon in maximaal twee minuten antwoorden. Vervolgens krijgt het Kamerlid de gelegenheid om aanvullende vragen te stellen, in maximaal twee minuten, waarna de bewindspersoon in één minuut per vraag kan antwoorden.

De Voorzitter kan andere Kamerleden vervolgens in de gelegenheid stellen om aanvullende vragen aan de bewindspersoon te stellen. Per fractie mogen maximaal twee aanvullende vragen per vragenuur worden gesteld. Tijdens het vragenuur zijn interrupties niet toegestaan.

Ieder Kamerlid kan per vragenuur maximaal één verzoek indienen om mondelinge vragen te stellen.