Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Extreem weinig neerslag in november
25 november 2011 - In de afgelopen weken heeft het in Nederland vrijwel niet geregend. De huidige maand wordt mogelijk de droogste november van de hele meetreeks die in 1906 begon. De droogte is waarschijnlijk geheel het gevolg van natuurlijke variaties.
Figuur 1. Neerslag gemiddeld over Nederland in september, oktober en november sinds 1906, in millimeter per maand. Het november-gemiddelde van 2011 is vanaf 25 november gebaseerd op de verwachte neerslag ( Bron: KNMI)
Figuur 1. Neerslag gemiddeld over Nederland in september, oktober en november sinds 1906, in millimeter per maand. Het november-gemiddelde van 2011 is vanaf 25 november gebaseerd op de verwachte neerslag ( Bron: KNMI)
In Nederland viel in november dit jaar tot nu toe zeer weinig neerslag (Figuur 1). Een dergelijk droge november komt ongeveer één keer per eeuw voor. Ook in de tweede helft van oktober viel er weinig neerslag. Oktober als geheel was vrij droog met gemiddeld over het land 69 mm tegen 83 mm normaal. Met 65 mm regen viel ook in september wat minder regen dan het langjarige gemiddelde van 78 mm.

Wat is de oorzaak van de geringe neerslag?
De extreem geringe hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken is het gevolg van een langlevend hogedrukgebied boven het oosten van Europa en de hiermee samenhangende zuidoostelijke droge wind boven het westen van Europa (Figuur 2).

Een dergelijke blokkade is in deze tijd van het jaar vrij uitzonderlijk. Dit hogedrukgebied leidde ook tot relatief zeer hoge temperaturen in het noorden van Scandinavië. Hierdoor ligt er in dit gebied, anders dan normaal in november, nog geen sneeuw. Wel viel in dit gebied deze maand zeer veel regen (Figuur 3). Figuur 2. Luchtdruk op zeeniveau in Europa gemiddeld over de periode
1-22 november 2011, in Pascal. Bron: NCEP/NCAR heranalyse Figuur 2. Luchtdruk op zeeniveau in Europa gemiddeld over de periode
1-22 november 2011, in Pascal. Bron: NCEP/NCAR heranalyse

Wat is de relatie met de huidige lage afvoer van de Rijn? Niet alleen in Nederland maar ook in grote delen van Europa, waaronder het stroomgebied van de Rijn, was november extreem droog (Figuur 3). Ook in september en oktober viel in het stroomgebied minder neerslag dan normaal, maar niet uitzonderlijk weinig (Figuur 4 onder de tekst).

De huidige lage afvoer van de Rijn is echter niet alleen het gevolg van het gebrek aan neerslag in de afgelopen weken, maar ook van de lage grondwaterstand in het stroomgebied. Deze is, ondanks de natte zomer, nog niet hersteld van de extreme droogte van het afgelopen voorjaar. Ook in de Alpen is de afgelopen weken weinig neerslag gevallen, waardoor het winterseizoen hier is uitgesteld.
Figuur 3. Neerslag in Europa gemiddeld over de periode 1-21 november 2011, relatieve afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1981-2010). Rood geeft aan dat er minder dan 20% van de normale hoeveelheid neerslag gevallen is (Bron: NCEP/NCAR heranalyse) Figuur 3. Neerslag in Europa gemiddeld over de periode 1-21 november 2011, relatieve afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1981-2010). Rood geeft aan dat er minder dan 20% van de normale hoeveelheid neerslag gevallen is (Bron: NCEP/NCAR heranalyse)

Is er een relatie met klimaatverandering?
De droogte van de afgelopen weken is waarschijnlijk geen symptoom van de klimaatverandering door het versterkte broeikaseffect. De klimaatscenario's van het KNMI voorzien een mogelijke overgang van een drogere zomer naar een nattere winter, waarbij in het einde van de herfst (november) gemiddeld een kleine toename van de hoeveelheid neerslag optreedt.

Bovendien treedt een ongeveer even grote toename van de variaties van jaar op jaar op. De kans op vrijwel geen neerslag in november, zoals we dit jaar zien, verandert daarmee nauwelijks. De huidige droogte is daarom waarschijnlijk geheel het gevolg van natuurlijke variaties.

Hoe is de neerslagverwachting voor de komende dagen? Ook voor de komende dagen wordt voor Nederland en het stroomgebied van de Rijn in het algemeen weinig neerslag voorspeld.
---

Figuur 2. Luchtdruk op zeeniveau in Europa gemiddeld over de periode
1-22 november 2011, in Pascal. Bron: NCEP/NCAR heranalyse Figuur 3. Neerslag in Europa gemiddeld over de periode 1-21 november 2011, relatieve afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1981-2010). Rood geeft aan dat er minder dan 20% van de normale hoeveelheid neerslag gevallen is (Bron: NCEP/NCAR heranalyse) Figuur 4. Neerslag in Europa gemiddeld in september en oktober 2011, relatieve afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1981-2010). Geel geeft aan dat er 20-40% minder neerslag dan normaal gevallen is, oranje 40%-60% minder dan normaal (Bron: KNMI/E-OBS analyse) Eerste uitgave: 25-11-11