Gemeente Breda

25nov
Europese subsidie voor drie Bredase grensoverschrijdende projecten Gepubliceerd op 25 november 2011
De internationale stuurgroep van het Europese Interreg 2-zeeën programma heeft deze week besloten om subsidie toe te kennen aan drie Bredase grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten. Het gaat om projecten voor de opbouw van een internationaal kennisnetwerk voor de beeldcultuursector, innovatie binnen wijkontwikkeling (de Geeren) en watermanagement in laaglandgebieden (Vierde Bergboezem). De EU en het Rijk hebben hiervoor In totaal ruim twee miljoen euro toegekend.

De goedkeuring van de drie projecten betekent dat Gemeente Breda de komende tweeënhalf jaar, samen met Avans, NHTV, Huis voor Beeldcultuur, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) en Provincie Noord-Brabant, grensoverschrijdend gaat samenwerken met maar liefst twaalf nieuwe Europese partners in Zuidoost-Engeland, Noordwest-Frankrijk en Vlaanderen.

Naast deelname aan Europese regionale samenwerking van steden langs de Hogesnelheidslijn (HSL) wil Breda met deze nieuwe netwerken zijn positie als internationale netwerkstad verder uitbouwen. Door dit soort internationale coalities kunnen Breda en de regio samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven bevorderen, internationaal kennis delen en belangrijke vraagstukken op de Europese agenda krijgen.

Het project `VIVID' (Value Increase by Visual Design) is een belangrijke troef voor Gemeente Breda, die in dit project de Europese leiding heeft. Het project geeft een injectie aan de beeldcultuursector (waaronder gaming, animatie en multimedia) en draagt hiermee sterk bij aan de internationale profilering van Breda als Stad van de Beeldcultuur. Met Engeland, België en Frankrijk wordt een langdurige samenwerking aangegaan op het gebied van kennis en onderzoek en het bevorderen van creatief ondernemerschap. Ook zal er op andere vlakken sprake zijn van samenwerking en uitwisseling, bijvoorbeeld bij de programmering van festivals. Het project is een belangrijke drager voor de Bredase inbreng in de kandidatuur voor 2018Brabant. Partners van de Gemeente Breda in dit project zijn Avans Hogeschool (St. Joost/CMD), de NHTV (Game Academy), het Huis voor Beeldcultuur, Anglia Ruskin University (GB), Southampton Solent University (GB), Strategische Projectenorganisatie Kempen (B), CRRAV/Pôle Images (F) en Les Rencontres Audiovisuelles (F). In totaal is aan de Bredase partners binnen dit project door de EU circa EUR 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het tweede project `DNA' (Deprived Neighbourhoods Approach) heeft tot doel het aanpakken van achtergestelde buurten door de ontwikkeling van eigenaarschap. Gemeente Breda gaat in het kader van dit project samenwerken met Belgische steden Antwerpen en Kortrijk en de Engelse stad Medway. Het project in de Bredase buurten Geeren-Zuid en Geeren-Noord richt zich op het initiëren van mede-eigenaarschap door bewoners op de terreinen buurtveiligheid, welzijn/gezondheid en openbare ruimte. Daarmee wordt de werkgelegenheid in deze buurten bevorderd. Voor elke activiteit zullen er grensoverschrijdende studiebezoeken georganiseerd worden, gekoppeld aan workshops en lokale acties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kwaliteiten die iedere partner in huis heeft. Zo heeft Breda veel expertise op het vlak van veiligheid en de inzet van bewoners in hun wijk.

Voor dit project is een subsidie van ruim EUR 400.000 toegekend aan Breda.

Het laatste project `FLOODCOM' heeft tot doel watermanagement in laaglandgebieden met overstromingsgevaar als gevolg van klimaatverandering.
Hoofdpartner in dit project is Essex County Council (Groot-Brittannië); EU partners zijn Breda in samenwerking met het Ministerie van ELI en de Provincie Noord-Brabant, Chelmsford Borough Council (Groot-Brittannië), Waterwegen en zeekanaal NV te Antwerpen (België) en Institution Interdepartementale Des Wateringues (Frankrijk).

In Breda gaat het met name om de innovatieve inrichting van de Vierde Bergboezem als overloopgebied in geval van overstromingen. Dit gebied ligt langs de Mark ten noorden van de Haagse Beemden.

Chelmsford en Breda zullen nieuwe en moderne technieken voor waterretentie delen en gebruiken,

waarbij gebruik gemaakt zal worden van historisch belangrijke landschapskenmerken zoals ondergrondse pijpleidingsystemen uit de 2e Wereldoorlog, een klassieke pelgrimsroute in

Chelmsford en historische vestingwerken in Breda die de bescherming tegen overstromingen.

zouden kunnen beïnvloeden.
Het rendement van dit project voor Breda bestaat vooral uit internationale kennisdeling en relatieopbouw.

Breda, 25 november 2011