Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Extra fietsmaatregelen Leidseplein

25 november 2011

Stadsdeel Centrum doet onderzoek naar de mogelijkheid om op het Leidseplein een verbod in te stellen op het parkeren van fietsen buiten de fietsenrekken en parkeervakken. Onder de nieuwe regeling moet het straks ook niet langer mogelijk zijn een fiets langer dan twee aaneengesloten weken in een fietsenrek te laten staan. De regeling zou begin 2012 moeten ingaan.

Volgens Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren zijn deze maatregelen nodig om het gebied toegankelijk te houden: "Als ik naar alle fietsen op het Leidseplein kijk, kan ik tot de conclusie dat het een chaos is. Wie op een uitgaansavond bij de Stadschouwburg kijkt, die ziet een gebouw dat omsingeld is door fietsen. Voor de nooduitgangen, dwars op de stoepen. Dat kan gewoon niet. Mensen moet begrijpen dat ze niet zomaar meer hun fiets overal kunnen neerzetten." Met deze maatregelen wil het stadsdeel een einde maken aan de chaos op het plein met her en der geparkeerde fietsen. Het gaat vooral om fietsen die in het weekend op het plein worden neergezet en er vervolgens weken blijven staan. Fietsen die niet in een rek staan of langer dan 14 dagen aaneengesloten in een rek staan worden verwijderd.

Onoverzichtelijk en slecht bereikbaar

Het Leidseplein is relatief een klein gebied dat intensief gebruikt wordt, met name op uitgaansavonden en in het weekend, en waar voetgangers, fietsers, trams, auto's en bussen elkaar tegenkomen. Het Leidseplein moet voor voetgangers en fietser bereikbaar en leefbaar blijven, daarom is er straks alleen plaats voor fietsen die in het rek staan. Deze twee maatregelen zijn noodzakelijk om voor fietsers meer ruimte in het rek te creëren en het hele gebied bereikbaar te houden voor al haar bezoekers. Om deze maatregelen straks in te mogen voeren, is het belangrijk dat er genoeg parkeergelegenheid moet worden geboden aan fietsers om hun fiets te kunnen stallen. Daarom wordt er de komende maanden geïnvesteerd in extra parkeervoorzieningen.

Fietspontons en extra nietjes

Begin december worden drie fietspontons rond het plein geopend die plaats bieden aan 370 fietsen. Er komen in totaal 80 plekken voor fietsen op het Raamplein en in het gehele gebied worden fietsnietjes bijgeplaatst en bestaande fietsvoorzieningen geoptimaliseerd. Dit levert nog 250 aanvullende parkeerplekken op. Op het moment telt het gebied rond het Leidseplein 1000 parkeerplaatsen. De fietspontons, extra voorzieningen in de omgeving en het Raamplein breiden dit aantal uit tot 1700. Bovendien zijn er plannen om de voormalige gymzalen van het Barlaeus gymnasium om te bouwen tot fietsenstalling, die op termijn 600 fietsen moet herbergen.

Weteringschans

Eind oktober al maakte het stadsdeel bekend dat bij het Barlaeus gymnasium en Paradiso fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Door de honderden fietsen van scholieren en uitgaanspubliek wordt de stoep geblokkeerd en werden nooduitgangen van onder meer Paradiso gebarricadeerd. Fietsers kunnen hun fiets kwijt in het gratis ondergrondse fietspunt naast Paradiso die plek biedt aan 280 fietsen.
---