Gemeente Barneveld


Ruim 100 eerstejaars van de Meerwaarde op maatschappelijke stage

Op dinsdag 29 en woensdag 30 november gaan ruim 100 leerlingen van het eerste leerjaar van de Meerwaarde aan de slag om te voldoen aan de verplichte vier uur maatschappelijke stage. De leerlingen gaan zwerfafval opruimen, voorbereidend werk doen voor de opschoondag 2012 en helpen bij het inspecteren van speeltoestellen.

De Meerwaarde heeft ruim 300 brugklassers en aangezien alle brugklassers verplicht zijn om vier uur maatschappelijke stage te volgen, heeft de school contact gezocht met de Vrijwilligerscentrale van Welzijn Barneveld en de gemeente Barneveld om stageplaatsen te organiseren. Gezamenlijk zijn deze drie partijen gestart met de voorbereiding om in totaal bijna 200 leerlingen van een maatschappelijke stage te voorzien door het opruimen van zwerfafval en een extra activiteit. Via Agentschap.nl werd nog subsidie in de vorm van 40 uur advies van een adviesbureau verleend. Uiteindelijk heeft deze samenwerking geresulteerd in twee weken maatschappelijke stage waarvan de eerste week op 29 november start en de tweede week in maart 2012 zal volgen.

Aan de slag
Op dinsdag 29 en woensdag 30 maart gaan 10 groepen leerlingen eerst de straat op om zwerfafval op te ruimen in de wijken Norschoten en Rootselaar-Oost. Na twee uur zwerfafval opruimen, krijgt iedere groep een extra activiteit. Twee groepen gaan publiek en winkeliers vragen stellen over zwerfafval, twee groepen gaan posters ontwerpen voor de opschoondag in maart 2012, twee groepen gaan een kijkje nemen op Milieustraat Otelaar en twee groepen gaan verschillende voertuigen bekijken bij de gemeentewerf. Een groep gaat mee met een inspectieronde voor speeltoestellen in de wijk Norschoten en er is een groep die alle resultaten van de enquêtes verwerkt en berichten gaat maken voor de websites van de Meerwaarde en de gemeente Barneveld.

Rol in de maatschappij
Het doel is dat de leerlingen zich bewust worden van hun rol in de maatschappij. Maar natuurlijk ook om te ervaren dat het leuk is om vrijwilligerswerk te doen! Door extra programma onderdelen toe te voegen naast het opruimen van zwerfaval, wint het programma aan aantrekkelijkheid.

Terugkoppeling resultaten
Op vrijdag 2 december tussen 09.00 en 10.00 zal wethouder P.T.J. van Daalen aanwezig zijn op de Meerwaarde om kennis te nemen van de resultaten van de maatschappelijke stage. Dan presenteren de leerlingen de posters voor opschoondag 2012, de uitkomsten van het onderzoek onder winkeliers en de hoeveelheden zwerfafval die zij hebben opgehaald.

In maart 2012 zal een dergelijke week weer worden georganiseerd, voorafgaand aan de opschoondag op 10 maart 2012.