Interprovinciaal Overleg (IPO)


Slechts 3 van de 24 moties over SVIR en AMvB Ruimte aangenomen

Slechts 3 van de 24 moties over SVIR en AMvB Ruimte aangenomen

25 november 2011

Van de 24 moties die vorige week maandag tijdens het Notaoverleg over de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) en de aanvulling op de AMvB Ruimte waren ingediend, zijn er drie aangenomen en drie aangehouden.

De motie-De Rouwe/Dijksma waarin de regering wordt opgeroepen ook aandacht te hebben voor krimp naast verstedelijking en dat zo nodig beleidsmatig en financieel te ondersteunen, is aangenomen. Uitvoering van deze motie versterkt de medeverantwoordelijkheid van het rijk voor de stedelijke vernieuwing waarover rijk, IPO en VNG nu overleggen.

De aangenomen motie van De Rouwe over het toevoegen van detailhandel aan de ladder van duurzame verstedelijking, leidt weliswaar tot een explicietere locatieafweging voor detailhandel, maar beperkt door de nadere regulering de ruimte voor afweging op kwaliteit en ontwikkelingsperspectief.

Twee moties van Lutz Jacobi (PvdA) zijn aangehouden: over het toevoegen van drinkwatervoorziening respectievelijk molen-biotopen als nationaal belang in de SVIR en in de AMvB Ruimte. De strekking van beide moties beperkt de provinciale afwegings-ruimte. Ook de motie van Kees Verhoeven van D66 om het Oostvaarderswold op te nemen als gebiedsgerichte ontwikkeling in de SVIR is aangehouden.