Gemeente De Bilt


25-11-2011

In dit bericht treft u ter informatie een overzicht aan van de onderwerpen en de besluiten van de gemeenteraadsvergadering van de gemeente De Bilt van 24 november 2011.

Burgerinitiatief

Voorafgaand aan de vergadering bood de Historische Kring D' Oude School een burgerinitiatief aan voor het behoud van de stationschefwoning. De voorzitter van de raad nam het initiatief, ondertekend door ruim 100 personen in ontvangst. Hij was verheugd dat inwoners gebruik maken van deze mogelijkheid om een onderwerp onder de aandacht van de raad te brengen. In december besluit de raad of het burgerinitiatief geldig is.

Ondertunneling De Leijen

De vergadering werd feestelijk geopend met de mededeling dat de financiering voor de ondertunneling van de spoorwegovergang aan de Leijenseweg rond is. Wethouder Ditewig trakteerde de raad op een taartje en een uitleg over de stand van zaken.

Mondelinge vragen

Verschillende fracties stelden mondelinge vragen aan het college. O.a. de berichtgeving over de ontwikkeling van Park Bloeyendael gaf aanleiding om van het vragenuur gebruik te maken. De wethouder benadrukte in zijn beantwoording dat Park Bloeyendael een particuliere ontwikkeling is en dat rol van de gemeente slechts van vergunningverlener is.

Najaarsnota

De raad stelde de Najaarsnota 2012 vast. In de Najaarsnota wordt de begroting voor het lopende jaar geactualiseerd. Het is een tussentijdse verantwoording over de uitvoering van het beleid, als opmaat naar de Jaarrekening. Er werden twee motie ingediend. Een motie om de welstandscommissie af te schaffen werd verworpen. Wel zegde het college toe om in 2012 met een notitie hierover te komen. De tweede motie vroeg het college om het bedrag dat in 2011 in het programma duurzaamheid overblijft in te zetten voor een revolverend fonds voor duurzaamheid. Het college deed de toezegging bij de Voorjaarsnota met een plan te komen, als de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek naar een lokale energiecoöperatie bekend zijn. De motie werd daarop ingetrokken.

Openbaar vervoer in de regio

Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft een visie op het openbaar vervoer voor de regio Utrecht opgesteld en heeft om een reactie van de raden in de regio gevraagd. Naar aanleiding van de bespreking in de commissie Openbare Ruimte heeft het college heeft een brief opgesteld waarin de aandachtspunten van de raad, waaronder buslijn 77, zijn verwerkt. Tijdens de raadsvergadering hielden diverse fracties nogmaals een warm pleidooi voor het zoveel mogelijk behouden van lijn 77.

Motie vreemd aan de agenda

Drie fracties dienden een motie in met het verzoek aan het college om betrokken mensen en partijen te informeren over de ontwikkeling rondom De Kwinkelier. De wethouder gaf aan dit binnen de mogelijkheden te zullen doen. Na een hoofdelijke stemming werd de motie verworpen.

Overig

De raad stelde verder het bestemmingsplan voor parkeerplaatsen op Biltstein en het voorstel voor een aanpassing in het gemeentelijk minimabeleid met stemverklaringen vast en gaf een positief advies voor de toewijzing van zendtijd voor de lokale omroep.