Veilig Verkeer Nederland

Verkeersveiligheid mag niet lijden onder kabinetsplannen

vrijdag, 25 november 2011

VVN en SWOV worden minder hard geraakt door de kabinetsbezuinigingen dan aanvankelijk stond gepland. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil de budgetten van de organisaties niet met 50 procent, maar met 25 procent verkleinen. VVN-directeur Linda van der Eijck: "De korting valt weliswaar lager uit, het blijft onbegrijpelijk dat er op verkeersveiligheid bezuinigd wordt."

De minister deed de toezegging woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van haar ministerie. Eerder had CDA-Tweede Kamerlid De Rouwe de minister gevraagd verkeersveiligheidsorganisaties te ontzien. Een ruime Kamermeerderheid wil dat de korting beperkt blijft tot 15 procent.

Veiligheid is mensenwerk

In het Reformatorisch Dagblad noemt VVN-directeur Linda van der Eijck de korting op VVN en de SWOV onbegrijpelijk en de aandacht van het kabinet voor verkeersveiligheid ondermaats. Er wordt vooral flink geïnvesteerd in grote infrastructurele projecten. "De kabinetsplannen komen de veiligheid op de weg niet ten goede. Je kunt superveilige infrastructuur aanleggen, maar verkeersveiligheid kan niet zonder beïnvloeding van gedrag. Veiligheid is mensenwerk."

Intussen stijgt het aantal ernstig gewonden in het verkeer. In 2010 vielen er 19.200 ernstig gewonden, drie procent meer dan in 2009. De inzet voor meer verkeersveiligheid mag niet verslappen, benadrukt Van der Eijck. "We hebben nog een klus te klaren."