Technische Universiteit Eindhoven

Intreerede Schouten op STRP eerste buiten TU/e-terrein

Geplaatst: 25 november, 2011

Prof.dr. Ben Schouten, hoogleraar Playful Interaction aan de TU/e, houdt deze vrijdag (25 november) zijn intreerede tijdens het STRP Festival. Volgens Bureau Promoties en Plechtigheden is het de eerste keer dat een intreerede niet aan de TU/e plaatsvindt.

Schouten stelt dat de organisatie van het STRP Festival -één van de grootste kunst-, muziek- en technologiefestivals in Europa- graag meer binding wil hebben met de universiteit en zelf vond hij het goed passen bij zijn onderzoeksveld om zijn intreerede daar te houden. We kenden elkaar al en het is een gezamenlijk initiatief geworden.

Nooit eerder zijn er intreeredes buiten de TU/e gehouden, promoties vinden wel vaker elders plaats. Volgens universiteitssecretaris ir. Harry Roumen zijn er geen vaste regels voor de locatie van een intreerede of andere plechtigheid. Als er een goed voorstel komt voor een andere plek, is dat bespreekbaar. Ik vind het wel belangrijk dat de locatie goed aansluit bij het onderwerp. Als je het over automotive hebt, ligt Helmond voor de hand, maar daar ga je niets met polymeren doen. Volgens Schouten wordt vrijdag niet getornd aan het decorum. Zoals gebruikelijk is er een stoet van hoogleraren met de pedel voorop.

De grote uitdaging voor de onderzoekgroep van Schouten is achterhalen welke spelactiviteiten in welke context de intrinsieke motivatie van spelers beïnvloeden. Schouten: We weten dat veel games de jeugd aanspreken. Die games maken altijd gebruik van straffen en belonen. Achter de computer gedurende de game werkt dat, maar het is onbekend hoe dit doorwerkt in de echte wereld. De onderzoeksgroep kijkt daarom verder dan alleen gaming en richt zich op spel in de brede zin. Schouten: Spel is niet plaats- en tijdsgebonden, beperkt zich niet tot computer en deelnemers kunnen de regels gedurende het spel wijzigen - net zoals in het echte leven. Volgens de hoogleraar is er überhaupt nog weinig onderzoek gedaan naar de rol van spel in leerprocessen.

Ben Schouten is van origine kunstenaar, afgestudeerd aan de Rietveld Academie. Hij maakte daarna de overstap naar de wetenschap. In 2001 is hij gepromoveerd in de informatica. Sinds 1 januari 2010 is hij hoogleraar Playful Interaction aan de TU/e. Het STRP Festival is nog tot en met 27 november. Klik hier voor het programma. (Cursor, JvG)