Politiebond ACP

Politiemensen spreken zich uit over Nationale Politie

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, blijkt dat ongeveer 70 procent van de politiemensen neutraal tot positief tegenover de vorming van een Nationale Politie staat. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: "We zijn blij dat collega's de ruimte hebben gekregen zich uit te spreken. Nu is het aan de politiek om vaart te maken."

Het onderzoek moest inzicht geven in wat politiemensen verwachten als het gaat om de komst van een Nationale Politie. Politiemedewerkers uit het hele land konden hieraan deelnemen: 3.652 collega's hebben uiteindelijk de enquête ingevuld. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70 procent van de collega's neutraal (24 procent) tot positief (45,6 procent) tegenover de invoering van de Nationale Politie staat. Iets meer dan 30 procent staat hier in meer of mindere mate negatief tegenover.

Onzekerheid

De ACP vindt het niet vreemd dat er politiemensen zijn die in deze fase hun twijfels hebben over de Nationale Politie. "Er bestaat nog veel onduidelijkheid. Dat is ook de reden dat wij willen dat de Politiewet volgens schema wordt behandeld. Eerdere wetsontwerpen zijn van tafel geveegd met alle consequenties van dien. Verschillende korpsen maken al keuzes op basis van wat zij denken dat er gaat veranderen. Dat zorgt voor onzekerheid en onrust bij collega's. Daarom pleiten wij voor snelheid als het gaat om behandeling van de Politiewet", aldus Gerrit van de Kamp.

'Zorgvuldigheid boven snelheid'

"Ik wil duidelijk stellen dat de ACP alleen haast heeft als het gaat om de politieke besluitvorming. Er moet politieke duidelijkheid komen over de toekomst van de politie. Dat is in het belang van alle collega's. De concrete plannen in de organisatie invoeren moet zorgvuldig gebeuren en dat vraagt om tijd. Wij zijn het dus eens met collega's die vragen om zorgvuldigheid boven snelheid als het gaat om de daadwerkelijke invoering van de Nationale Politie."

Cultuurverandering

De uitkomsten van het rapport onderstrepen voor de ACP dat ook politiecollega's zien dat een Nationale Politie van belang is om regels te versimpelen, bij te dragen aan de flexibiliteit van het werk en het creëren van meer mogelijkheden om als professional te kunnen werken. Uiteraard sluit de ACP haar ogen niet voor de zorgen van verschillende politiecollega's. Het oplossen van de problemen rondom ICT en het terugdringen van de bureaucratie zijn essentieel. Ook een cultuurwijziging binnen de politieorganisatie wordt genoemd. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan voor de ACP cruciale punten (zie het gerelateerde nieuws onderaan dit artikel).

Juiste voorwaarden

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: "Wij zijn een voorstander van de Nationale Politie, mits deze onder de juiste voorwaarden en condities wordt ingevoerd. Onze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in nauw overleg met onze leden. Er is hier ook uitvoerig over gesproken met de minister die toezeggingen heeft gedaan. Wij verwachten dat hij deze afspraken nakomt en hebben er nog altijd vertrouwen in dat we gezamenlijk kunnen komen tot een Nationale Politie."

Download rapport

Zie het origineel