Gemeente Maasgouw


Hoe tevreden bent u over gemeente Maasgouw?

In juli 2011 deed de gemeente Maasgouw voor de tweede keer mee aan het landelijke onderzoek `Waarstaatjegemeente.nl'. Via dit onderzoek krijgt de gemeente veel bruikbare informatie over hoe de inwoners van Maasgouw de klantgerichtheid en dienstverlening ervaren.

In 2009 werd het onderzoek voor de eerste keer uitgevoerd. De resultaten kunnen vergeleken worden met de resultaten uit 2009 en met de resultaten van andere gemeenten die aan het onderzoek hebben deelgenomen.


1.800 willekeurige inwoners en alle leden van het MaasgouwPanel ontvingen een vragenlijst van waarstaatjegemeente. Daarin werden vragen gesteld over de eigen woonomgeving, het gemeentebestuur, de gemeentelijke regels en de gemeentelije dienstverlening. Ook werden bijna 100 bezoekers van de publieksbalie geïnterviewd aan de hand van een vragenlijst.

Onderzoeksresultaten
Het onderzoek draait om de burger. Hoe tevreden bent u als burger over de gemeente waarin u woont? Deze vraag wordt beantwoord vanuit zes invalshoeken; de burgerrollen. Deze burgerrollen zijn: de burger als kiezer, de burger als klant, de burger als onderdaan, de burger als partner, de burger als wijkbewoner en de burger als belastingbetaler.

Aan iedere burgerrol wordt een rapportcijfer gegeven. De rapportcijfers van Maasgouw wijken niet veel af van de landelijke cijfers. Ook wijken de cijfers weinig af van de rapportcijfers die Maasgouw in 2009 scoorde

Vervolg
De resultaten van de benchmark zijn verwerkt in de programmabegroting 2012. In het voorjaar 2012 voert de gemeenteraad de ambitiediscussie. Deze discussie heeft als doel om de focus van het gemeentelijk beleid opnieuw te bepalen zodat de gemeente ook in de toekomst bestuurskrachtig is. In het verlengde van deze discussie wordt aangegeven waar bezuinigingen kunnen plaatsvinden. Het onderzoek Waarstaatjegemeente wordt in 2015 weer uitgevoerd. Dit heeft de gemeenteraad besloten in de raadsvergadering van 10 november 2011.


* Rapport Waarstaatjegemeente 2011.pdf (12,02 MB)

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00