Rijksoverheid

IOOV: hulpverlening rond 'De Ridderhof" snel, doeltreffend en professioneel

Nieuwsbericht | 25-11-2011

De Inspectie OOV heeft vandaag de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd naar het schietincident in winkelcentrum de Ridderhof op 9 april 2011 in Alphen aan de Rijn. De Inspectie deed onderzoek naar het optreden en de coördinatie van de hulpverlening tijdens en vlak na het incident. De Inspectie concludeert dat het optreden van de politie en ambulancediensten bij 'De Ridderhof' snel, doeltreffend en professioneel is verlopen.

Het onderzoek heeft als doel lessen te trekken waardoor het optreden van de hulpverleningsdiensten en de coördinatie daarop bij dergelijke incidenten verder kunnen worden geoptimaliseerd. Het onderzoek focust zich op de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing, het optreden en de hulpverlening ter plaatse en de leiding en coördinatie. Het onderzoek is op verzoek van de burgemeester van Alphen aan den Rijn, de verantwoordelijke Hoofdofficier van Justitie en de korpschef van politie van de regio Hollands Midden gemaakt.

De Inspectie heeft ook gekeken naar de tijdigheid van het optreden van de hulpdiensten bij De Ridderhof. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste politie-eenheid vijf minuten nadat zij door de meldkamer is gestuurd aanwezig is bij De Ridderhof. De eerste ambulance is na 6 minuten ter plaatse. De eerste eenheden zijn daarmee ruimschoots binnen de normtijd van 15 minuten ter plaatse.

Bij het incident in Alphen aan den Rijn blijkt wederom een knelpunt rond de slachtofferinformatie. Het ontbreekt nog steeds aan sluitende afspraken tussen ziekenhuizen, (regionale) crisisorganisaties en het Openbaar Ministerie. Eerdere onderzoeken van de Inspectie zoals die naar Koninginnedag in Apeldoorn en naar Turkish Airlines nabij Schiphol (2009) lieten dezelfde knelpunten op dit gebied zien. Daarom beveelt de Inspectie OOV aan op zeer korte termijn tot werkzame afspraken te komen onder welke omstandigheden informatie over slachtoffers kan worden gedeeld, uiteraard met inachtneming van huidige wet en regelgeving.