Provincie Utrecht


5000ste deelnemer Spitsvrij

Vandaag is de 5000ste deelnemer aan Spitsvrij, het spitsmijden project voor de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum, verwelkomd. Gerrit Klaas van der Vaart ontving op zijn werkplek bij Spitsvrij werkgever Intergamma een bloemetje uit handen van gedeputeerde Remco van Lunteren.

Met de 5000^ste deelnemer is in principe het maximum aantal deelnemers aan Spitsvrij bereikt. Belangstellenden kunnen zich nog wel op een wachtlijst laten zetten omdat er gedurende het project altijd mensen hun deelname zullen beëindigen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing.

Het doel van Spitsvrij is een betere verkeersdoorstroming in de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum. Met het project wordt ervaring opgedaan met het bevorderen van gedragsverandering via een beloning en via informatievoorziening.

In de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum rijden 60.000 frequente spitsrijders rond. In korte tijd heeft daarvan 8,5% zich aangemeld als deelnemer aan Spitsvrij.

De komende periode vinden er metingen en enquêtes plaats. Deze onderzoeken laten straks onder andere zien in hoeverre deelnemers hun reisgedrag wijzigen, van welke alternatieven ze gebruik maken, en wat de motieven van deelnemers zijn. Naar verwachting zijn de eerste uitkomsten in het eerste kwartaal van 2012 bekend.

Spitsvrij komt voort uit het Regionaal Koepelconvenant Mobiliteitsmanagement dat een groot aantal ondernemers- en overheidsorganisaties uit de regio vorig jaar heeft getekend. Spitsvrij is tevens een van de regionale mobiliteitsprojecten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het kader van de plannen voor een betere benutting van de infrastructuur. Provincie Utrecht is namens alle partijen opdrachtgever voor Spitsvrij.

Voor persinformatie:
Marleen Dohle, communicatiemanager van Spitsvrij, mdo@atosborne.nl, 06
- 21 43 98 23

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11