Rijksoverheid

FIOD rolt fraudenetwerk op

Nieuwsbericht | 25-11-2011

De FIOD heeft op maandag 21 november vijf mensen aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Zij worden verdacht van fraude met inkomstenbelasting en kinderopvangtoeslag. Het gaat om een man (32) en drie vrouwen (23, 27 en 56) uit Deventer en een man (27) uit Amsterdam.

De verdachten dienden vermoedelijk valse verzoeken voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting namens derden in bij de Belastingdienst. Deze derden werden in cafés en de kennissenkring benaderd door de verdachten en gevraagd hun privégegevens zoals hun DigiD en BSN-nummer af te geven. Vervolgens gebruikten verdachten fictieve gegevens bij het invullen van de aangiften waarbij hoge aftrekposten werden opgegeven. Hiermee probeerden zij hoge teruggaven tussen de EUR 10.000 en EUR 15.000 per aangifte te krijgen. Verdachten eisten van dit bedrag een percentage van 30 tot 50% op.

Later veranderde de groep haar werkwijze. Vanaf dat moment richtten zij zich op het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Ook nu werd namens derden kinderopvangtoeslag aangevraagd. Het vermoeden is wederom dat de aanvragen valselijk zijn opgemaakt. Bij de Belastingdienst zijn zo'n 200 valse aanvragen ingediend. Het totale bedrag dat verdachten hiermee poogden te claimen ligt tussen de 1,5 en 2 miljoen euro.

Drie verdachten zijn op donderdag 23 november voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn in bewaring gesteld. De FIOD heeft in deze zaak vier woningen en een bedrijfspand doorzocht in Deventer en Amsterdam. Daarbij is administratie in beslag genomen.

De overheid treedt op tegen deze fraude omdat het gaat om misbruik van gemeenschapsgeld. Binnen de Belastingdienst werkt een team van 200 experts gericht aan het opsporen en voorkomen van dergelijke systeemfraudes, de zogeheten anti fraude box. Op deze manier pakt de overheid fraude hard aan.