Rijksoverheid

Generaal Van Uhm pakt wapen op voor vrede

Nieuwsbericht | 25-11-2011

"Om de wereld te verbeteren, koos ik het geweer", zei generaal Peter van Uhm vandaag op het ideeëncongres TEDx in Amsterdam. De hoogste militair van de Nederlandse krijgsmacht vertelde over zijn persoonlijk motivatie om soldaat te worden. Hij hield zijn toehoorders niet alleen het belang van een goede krijgsmacht voor, maar vroeg ook steun voor zijn militairen.
Generaal Van Uhm op podium TEDx-Amsterdam 2011. Foto: Maurice Mikkers

Met een Diemaco-geweer in handen bezorgde de Commandant der Strijdkrachten veel toehoorders een onbehaaglijke ervaring. "Het ongemak dat u voelt, betekent dat we in Nederland in vrede leven. Wapens maken geen deel uit van ons leven", verklaarde Van Uhm zijn optreden. Om vervolgens het verschil aan te kaarten met landen waar krijgsheren, terroristen en criminelen de dienst uitmaken.

Als wapens in goede handen zijn, is vrede te bereiken, zo besefte Van Uhm al op jonge leeftijd. Zowel via zijn vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de Duitsers niet over juist materieel beschikte, als via de geallieerden. Dat militairen van overzee hun veilige bestaan opzij zetten om een ander land te bevrijden, maakte diepe indruk.

Wereldwijd

Net als vele anderen concludeert de generaal dat een democratisch gekozen overheid het monopolie op geweld moet hebben. "Statistieken wijzen uit dat dit het aantal oorlogen en conflicten wereldwijd terugdringt", vertelt hij. "Daarom werken we momenteel aan een juridisch systeem in Afghanistan. Daarom trainen we wereldwijd politieagenten, rechters en openbare aanklagers. En daarom ook, is het bevorderen van de internationale rechtsorde in onze Grondwet vastgelegd als taak voor de krijgsmacht."

Balans

"Tot de dag dat legers niet meer nodig zijn, zullen we een balans moeten vinden tussen idealen en menselijk falen", besluit Van Uhm zijn betoog. "Tot die dag sta ik voor onze militairen, die hun leven wagen voor vrede voor ons allen."

Documenten en publicaties

Toespraak generaal Van Uhm tijdens TEDx-Amsterdam 2011

Ladies and gentlemen, I share your goals. I too want to make a better world. I did not choose to take up the pen, the brush, the ...

Toespraak | 25-11-2011 | Defensie