Box Chair wint Thonet Mart Stamprijs 2011

Persbericht van SDU Uitgevers b.v.

PERSBERICHT
Den Haag, 25 november 2011

Box Chair wint Thonet Mart Stamprijs 2011
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op de RDM Campus in Rotterdam, de Box Chair van Bin Xu door het publiek gekozen als winnaar van de Thonet Mart Stamprijs 2011. De prijs is een initiatief van Thonet en het tijdschrift de Architect en is dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt. De prijs, uitgereikt door Philipp Thonet, bestaat uit een bedrag van 5000 euro en is bedoeld om een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt.

Het publiek verkoos na een nek-aan-nekrace de stoel van Bin Xu (42%) boven de Make & Mold Chair door Rutger de Regt (30%) en de Empty Seat door Bertjan Pot ( 28%)

Bin Xu, Box Chair
De meeste stoelen refereren aan iets dat je kent en dat doet deze stoel in veel mindere mate. Je zet de stoel in elkaar door de doos uit te pakken en het resultaat zit lekker. De ontwerper laat zien dat hij een goede stoel kan maken en dat hij de technische aspecten van het vak beheerst.

Jury
De jury van de Thonet Mart Stamprijs 2011 is gevormd door Ramin Visch (Studio Ramin Visch), voorzitter, Maarten Baas (Studio Baas & Den Herder), Ed Annink (Ontwerpwerk) en secretaris Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).

Werkwijze jury
In twee ronden zijn de ingezonden ontwerpen besproken en de drie nominaties aangewezen. De jury keek naar de functionaliteit, het karakter en het materiaalgebruik van de stoelen. Coaching maakt een belangrijk onderdeel uit van de jurering: tijdens een inspirerende bijeenkomst spraken de genomineerden met de juryleden over de doorontwikkeling van hun ontwerpen. Vervolgens zijn de drie nominaties op het LAi-evenement op 24 november door de ontwerpers aan het publiek gepresenteerd. Het publiek koos de uiteindelijke winnaar.

Doel
De Thonet Mart Stamprijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt. Ze wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste stoelontwerp dat is gemaakt in de periode 2010-2011. De prijs is een initiatief van Thonet en tijdschrift de Architect en is dit jaar voor de vijfde maal uitgeschreven.

*

Links:
http://www.dearchitect.nl



Razende Robot Reporter