VU medisch centrum

Publicatiedruk onder medisch hoogleraren is hoog. Bevlogenheid ook.

25 november 2011

Veel medisch hoogleraren ervaren een hoge publicatiedruk en vinden die druk problematisch voor zichzelf en voor de wetenschap. Ook is bij deze hoogleraren sprake van emotionele uitputting en cynisme, kenmerken van een burn out. Opmerkelijk is ook dat zij een opvallend hoge score laten zien qua bevlogenheid voor hun werk. Dit zijn de conclusies van internist prof. dr. Yvo Smulders (VUmc), psychiater in opleiding Joeri Tijdink en psychiater dr. Ton Vergouwen (SLAZ) naar de publicatiedruk onder medisch hoogleraren. Van de 1.100 benaderde medische hoogleraren vulden 425 de vragenlijst in. Een respons van bijna 40%.

Tijdink, Vergouwen en Smulders deden onderzoek naar deze publicatiedruk. Zij benaderden alle medisch hoogleraren in Nederland met onderzoeksvragen naar hun mening over de publicatiecultuur, en naar een mogelijk verband met burn out en bevlogenheid.

Op basis van het onderzoek concluderen de onderzoekers dat hoogleraren publicatiedruk als last ervaren en dat het niet altijd ten goede komt aan de kwaliteit van de publicaties. Bovendien heeft de publicatiedruk een negatieve invloed op het welbevinden van hoogleraren. 24% van hen vertoont kenmerken van een burn out. Opmerkelijk is ook de enorme bevlogenheid voor hun werk onder medisch hoogleraren die uit het onderzoek naar voren komt.

Bekijk hier een interview met de onderzoekers door Pauw en Witteman. bron: Origineel