D66

vrijdag 25 november 2011

"Rutte, roep Obama op Strafhof te erkennen"

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold roept premier Rutte op tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis volgende week de Amerikaanse president Obama aan te sporen het Internationaal Strafhof te erkennen. Pechtold zei dat vandaag tegen Omroep West. "Als gastheer van het Strafhof heeft Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid landen aan te sporen het Strafhof te erkennen. Voor D66 is het onaanvaardbaar dat de Verenigde Staten dit belangrijke rechtsorgaan nog niet erkent. Het bezoek aan Obama is een gouden kans dit bespreekbaar te maken."

Artikel 90 Grondwet

Het Strafhof is het eerste permanente Hof om personen te kunnen vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden. Het hof is reeds erkend door 119 leden, waaronder alle EU-lidstaten. Volgens Pechtold brengt ook onze Grondwet een dure extra plicht voor Nederland met zich mee: "Artikel 90 van onze Grondwet luidt `De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde'. Dat geeft onze premier een extra verantwoordelijkheid." Gisteren wist Pechtold samen met VVD en CDA een voorstel door de Kamer te krijgen dat het kabinet oproept tegemoet te komen aan mogelijke extra behoeften van het Strafhof.

Nobelprijs voor de Vrede

Pechtold wijst er ook op dat Obama tijdens zijn verkiezingscampagne al toenadering zocht tot het Strafhof en in 2009 nog de Nobelprijs voor de Vrede won: "Een winnaar van de meest prestigieuze vredesprijs ter wereld en leider van de grootste wereldmacht draagt een grote verantwoordelijkheid om vrede en veiligheid in de wereld te bevorderen. Ik roep premier Rutte op die boodschap in het Witte Huis over te brengen."

Universele mensenrechten

Volgens Pechtold betekent het wereldwijd bevorderen van de rechtsorde ook dat partners kritisch zijn naar elkaar. "D66 blijft benadrukken dat Nederland zich hiervoor bij de VS en zijn andere partners moet inzetten. De democratie kan alleen bestaan wanneer ook de overheid zelf de wet in acht neemt. Waar het gaat om universele mensenrechten en het internationale humanitaire recht geldt dit des te sterker."