Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

College doet voorstel voor sluitende begroting

Het college van B&W stelt de raad voor om enkele forse ingrepen te doen in de gemeentelijke inkomsten en uitgaven om een sluitende gemeentebegroting te krijgen. Zo zullen inwoners in de toekomst meer zelf moeten doen en wordt een aantal taken die de gemeente nu nog uitvoert meer `op afstand' geplaatst of op een andere manier georganiseerd. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen op het gebied van sport, cultuur of verwijdering en verwerking van het afval.

In totaal leveren deze maatregelen vanaf 2015 jaarlijks 11,1 miljoen euro op. Daarvan komt 5,2 miljoen euro uit bezuinigingsmaatregelen op de gemeentelijke huishouding. Zoals op het gebied van ICT, huisvesting en personeel. Ook worden de beheerbudgetten en de bestuurskosten naar beneden bijgesteld.

Al eerder had de gemeente aangekondigd te gaan bezuinigen op de gemeentelijke organisatie. Ondermeer door in te krimpen op de formatie oplopend tot 8% in 2015 en door een korting door te voeren op de exploitatiebudgetten (zoals de raad vaststelde met de Voorjaarsnota en de Programmabegroting 2012). De voorstellen die het college nu naar de raad stuurt, zorgen ervoor dat de begroting ook op de lange termijn duurzaam op orde wordt gebracht.

Wethouder Financiën Piet Ploeg, namens het college: "Wij willen een gemeente met een gezonde financiële basis, nu en in de toekomst. Daarom stellen we deze maatregelen voor. Dat zijn soms lastige keuzes, bijvoorbeeld op het gebied van de bibliotheek. Natuurlijk zijn wij ons er van bewust dat maatregelen pijn kunnen gaan doen. Naast lastige maatregelen hebben we ook gekozen voor vernieuwende, duurzame maatregelen. Denk aan energiebesparing of dienstverlening op afspraak. En we nemen maatregelen in de eigen huishouding. Daarnaast hebben wij onze ambities bijgesteld in het collegeprogramma. Alle maatregelen samen leveren vanaf 2015 jaarlijks 11,1 miljoen euro op. De maatregelen zijn nodig want we willen tekorten niet doorschuiven naar de volgende generatie."

Het raadsvoorstel

Bij het raadsvoorstel zijn ideeën en adviezen betrokken van inwoners, organisaties en instellingen via www.ditismijnstichtsevecht.nl en via de expertgroepen. Ploeg: "We hebben heel veel adviezen gekregen. Méér dan wij in dit korte tijdsbestek in het voorstel konden verwerken. Sommige interessante ideeën onderzoeken we later verder. Veel adviezen zijn overgenomen in het raadsvoorstel over de bezuinigingen."

Om de begroting sluitend te krijgen stelt het college de raad ondermeer voor om:

* De dienstverlening en het aantal producten uit te breiden of anders aan te pakken. Dat brengt extra geld binnen op de gemeentebegroting. Denk bijvoorbeeld aan extra mogelijkheden voor het sluiten van een huwelijk of voor begraven. Daarnaast stellen we een actief reclamebeleid voor en het kostendekkend maken van gemeentelijke dienstverlening. Maar ook op het toeristische vlak kan de gemeente extra inkomsten genereren, zoals met de aanleg van passantensteigers in de Vecht. Een ander voorbeeld is dienstverlening op afspraak. En denk bijvoorbeeld ook aan goedkoper en kwalitatief beter beheer van de openbare ruimte door inbesteding en aan het multifunctionele gebruik van gemeentelijke accommodaties.

* Meer uit te gaan van de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan vernieuwende maatregelen zoals het opzetten van een sportbedrijf, een Cultuurfonds en herziening van het subsidiebeleid.

* Een aantal lastige maatregelen te nemen. Zo stellen we voor om te bezuinigen op de bibliotheek en muziekscholen. Ook stellen we een minder intensief onderhoud voor van de openbare ruimte.
* Duurzame maatregelen te nemen, die bijdragen aan een toekomstbestendige en financieel gezonde gemeente. Denk aan besparingen op het energieverbruik, het inzetten op social return on investment, het inzamelen en verwerken van afval, maar ook het duurzaam op orde brengen van de gemeentelijke huishouding.

Participatie waardevol voor gemeente

Inwoners, organisaties en instellingen konden meedenken over voorstellen voor bezuinigingen of extra inkomsten. Het college van B&W heeft deze adviezen en ideeën bij het voorstel voor de gemeenteraad betrokken. Op 25 november 2011 stuurt het college dit voorstel naar de raad. Ook wordt het gepubliceerd opwww.ditismijnstichtsevecht.nl. Wethouder participatie Pieter de Groene: "Het inschakelen van de samenleving bij dit soort grote en belangrijke besluiten is ons goed bevallen. Wij willen graag verder met deze participatieve aanpak bij het voorbereiden van besluiten. Met de expertgroepen gaan wij daar nog verder over in gesprek."

Besluitvormingsproces

Op 6 en 13 december praat de raad tijdens de werksessie over de bezuinigingsvoorstellen. Op 6 december (met mogelijke uitloop op 7 december) over: bestuur en dienstverlening, veiligheid, beheren leefomgeving, onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg, cultuur, sport en recreatie. Op 13 december: werk en inkomen, welzijn en zorg, natuur en milieu, wonen en ondernemen. Op 20 december debatteert de raad over de bezuinigingen. Op 21 december vindt de besluitvorming plaats. De bijeenkomsten vinden plaats in de raadszaal in gemeentehuis Beuk en Hoff, Molendijk 34, Loenen aan de Vecht.

Inspraak inwoners

Tijdens de werksessies is tussen 19.30 en 20.15 uur ruimte voor inwoners om standpunten over de bezuinigingen kenbaar te maken, over de onderwerpen die de avond op de agenda staan. Mocht u hiervan gebruik willen maken, neem dan contact op met de griffie via griffie@stichtsevecht.nl of 0346 25 42 75, uiterlijk de werkdag voor 12.00 uur voorafgaande aan de vergadering.

Wilt u het raadsvoorstel inzien? Klik dan hier op de link Raadsvoorstel college van B&W