Rijksoverheid

Griekenland nu aan zet om hervormingen uit te voeren

Nieuwsbericht | 25-11-2011

De uitvoering van hervormingen is een noodzakelijke stap voor verdere steun van de Europese Unie (EU) aan Griekenland. Onvoorwaardelijke steun van de coalitiepartners is daarbij noodzakelijk. 'Griekenland is nu aan zet om te laten zien dat het menens is', aldus de staatssecretaris.

Staatssecretaris Knapen was op werkbezoek in Griekenland om met enkele ministers van de nieuwe coalitie te spreken over de uitvoering van het met de EU afgesproken hervormingsprogramma. Dit programma is de voorwaarde waaronder Griekenland steun van de EU ontvangt.

Knapen sprak in Griekenland met minister Xenogiannakopoulou van Europese Zaken, minister Venizelos van Financiën en partijleider Samaras van de Griekse christendemocratische ND. De staatssecretaris benadrukte het belang van strikte begrotingsdiscipline in de eurozone en af te dwingen door de Europese Commissie. Duidelijke afspraken zijn nodig om het vertrouwen van de financiële markten zo snel mogelijk terug te winnen. Knapen had echter ook oog voor de sociale dimensie van de crisis: 'Ik ben me bewust van de offers die gevraagd worden van de Griekse samenleving, maar daadkrachtig ingrijpen en de voorwaarden scheppen voor duurzame economische groei is de enige weg uit de crisis. Dat betekent privatiseren en privileges voor allerlei groepen afschaffen' aldus Knapen. De Staatssecretaris heeft Griekenland technische assistentie aangeboden in de strijd tegen belastingontduiking en corruptie.

De nieuwe EU-meerjarenbegroting (2014 - 2020) kwam eveneens ter sprake. Nederland zet in op een sobere begroting, gericht op innovatie en economische groei. `Dat is ook in het belang van Griekenland', aldus de staatssecretaris.