Amnesty International

november 2011

Update Ledenraad vergadering 19 november 2011

25
nov
2011

De Ledenraad heeft op zaterdag 19 november vergaderd. Een groot aantal onderwerpen passeerde de revue. In het ochtendgedeelte werd de groep in tweeën gesplitst om informeel met elkaar van gedachte te wisselen over een groot aantal uiteenlopende onderwerpen die niet geagendeerd waren, maar wel bespreking behoefden

Er werd gesproken over AI's acties, relatie met achterban en bestuur, het ontbreken van voldoende jongeren in bestuur en Ledenraad, behoefte aan speciale instrumenten om juist jongeren te betrekken bij het werk van AI en de zichtbaarheid van de Ledenraad. Om hier verbeteringen te realiseren is een communicatievoorstel van een speciaal daartoe in het leven geroepen commissie van de Ledenraad aangenomen, waarmee het komende jaar gewerkt zal gaan worden. In juni en november 2012 worden de resultaten besproken.

In het middaggedeelte van de vergadering werd een aantal besluiten genomen: de Ledenraad heeft de hoofdlijnen voor het beleid in 2012 en de daarbij behorende begroting 2012 op hoofdlijnen goedgekeurd.

Met de Ledenraad is wat de begroting betreft afgesproken dat de Financiële Commissie van de Ledenraad de definitieve, uitgewerkte begroting (die door het bestuur in december wordt vastgesteld) nauwlettend in de gaten zal houden in het komende jaar en daarover zal rapporteren aan de Ledenraad. Deze afspraak is gemaakt omdat begroting en plannen voor 2012 in november nog niet geheel op elkaar aansluiten. Dit zal in december wel het geval zijn.

Het Algemeen Reglement dat in de plaats is gekomen van het oude Huishoudelijk Reglement is goedgekeurd evenals de nieuwe statuten van de Redactieraad Wordt Vervolgd. Het Redactiestatuut was door de statutenwijziging van 2010 aan aanpassing toe, ook om de rol van de Ledenraad nader te omschrijven.

Het bestuur heeft gerapporteerd over de stand van zaken m.b.t. de uitvoering van het beleidsplan 2010-2016, welke rapportage voor kennisgeving is aangenomen. Basis voor het beleid van Amnesty Nederland zijn de internationaal gemaakte afspraken m.b.t. prioriteiten en campagnes. De hoofdpunten voor het beleid voor 2011 en die voor 2012 sluiten hier dan ook op aan. Belangrijke onderwerpen in 2012 zullen zijn AI's zichtbaarheid en activisme in Nederland. De door de Ledenraad gevraagde 30-secondenboodschap waarmee kort maar krachtig kan worden uitgelegd waar Amnesty voor staat wordt geagendeerd voor de junivergadering van de Ledenraad in 2012.

Ook de rapportage over de (tweejaarlijkse) internationale raadsvergadering werd besproken en aanvaard. Vele vragen uit de Ledenraad zijn vooraf schriftelijk, maar ook ter vergadering afdoende door het bestuur beantwoord.

In de lunchpauze van de vergadering werd door de Ledenraad actie gevoerd tegen huisuitzettingen in China.

De vergadering was zeer goed bezocht en in uitstekende sfeer verlopen. Alle aanwezigen waren tevreden met verloop en uitkomsten van deze derde vergadering van de Ledenraad.

De volgende vergaderingen van de Ledenraad vinden plaats op 9 juni en 17 november 2012.

*