MKB-Nederland


25 november 2011
`Homoseksualiteit op werkplek bespreekbaar maken'

Mkb-werkgevers hebben een taak bij de acceptatie van homoseksuele werknemers op de werkplek. Nu durft bijna een kwart niet voor zijn geaardheid uit te komen. Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, nam donderdag een onderzoek in ontvangst van zijn FNV-collega Agnes Jongerius naar `LHBT-werknemers in het mkb' van FNV en Company Pride Platform.

Vrees voor negatieve reacties op het werk is een belangrijke overweging voor veel lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT-)werknemers om in de kast te blijven, zo blijkt uit het onderzoek. In sommige gevallen is het ook een bewuste keus om op het werk niet met je geaardheid bezig te zijn. Werknemers zien hierbij hogere drempels dan werkgevers.

Acceptatie van homoseksuele werknemers moet onderdeel zijn van het zogenoemde diversiteitsbeleid; de huisregels rond ras, religie en seksuele voorkeur. In het midden- en kleinbedrijf is dat echter niet altijd geformaliseerd. Er zijn wel richtlijnen, maar die staan niet op papier. Deze praktische en informele manier van werken kan overigens juist ervoor zorgen dat werknemers minder drempels ervaren. Bespreekbaar maken, creëren van openheid op de werkvloer neemt al veel problemen weg.

Het rapport gaat vooral in op de verschillen in de manier waarop werkgevers en LHBT-werknemers tegen de zaak aankijken. Werkgevers moeten zich ervan bewust zijn dat personeel de sfeer soms anders ervaart dan zij. Dit heeft namelijk ook gevolgen voor het functioneren. Uiteindelijk is de acceptatie van alle vormen van seksuele geaardheid een maatschappelijke kwestie, niet alleen van (mkb-)werkgevers.
*