VSNU

Onderzoek UCU-student over `Plasterk-effect' beste van Nederland

PERSBERICHT

Eindhoven, 24 november 2011 - Onder grote belangstelling van tweehonderd wetenschappers en studenten ontving Rebecca Noorderhaven vandaag de Student Research Award 2011. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan de beste bacheloronderzoeker van Nederland en België. De posterpublieksprijs ging uit naar de Chinese student Wei Peng, van de Rijksuniversiteit Groningen, die zijn onderzoek naar de bestrijding van kanker presenteerde. De conferentie vond plaats aan de Technische Universiteit Eindhoven en werd georganiseerd door de Vereniging van Universiteiten en Roosevelt Academy.

`Het Plasterk-Effect'

Prijswinnares Rebecca Noorderhaven van het University College Utrecht deed onderzoek naar het zogenoemde `Plasterk Effect'. Dit effect ondervonden studenten aan het University College, toen voormalig minister van OCW Ronald Plasterk in een column schreef dat het University College Utrecht een `dure crèche voor rijkeluiskinderen' is. Noorderhaven wilde weten wat het effect is van dit vooroordeel. Stereotypen hebben een merkwaardig gevolg op degenen die hier slachtoffer, vond ze. Door neergezet te worden als een bepaald stereotype vertrouwen personen andere personen die hetzelfde vooroordeel ondervinden meer, dan diegenen die hier geen last van hebben. Hierdoor leiden vooroordelen tot nog sterkere vooroordelen.

Gloeilampen en een geneesmiddel tegen kanker
De eer van een tweede plaats ging naar Lydia Brenner en Lennart Bel van de Universiteit Utrecht voor hun onderzoek over `photon bunching' in gloeilampen. Fotonen zijn de elementaire deeltjes van licht en zeer moeilijk te meten. Brenner en Bel maten fotonen bij gloeilampen, wat nog nooit eerder gedaan is. De beste posterpresentatie werd gegeven door de buitenlandse student Wei Peng. Peng onderzoekt hoe een geneesmiddel tegen kanker veel minder schadelijk is dan de huidige chemokuren. Zijn resultaten geven hoop voor een medicijn waarmee kanker op een snelle en effectieve manier te genezen is.

De prijzen werden uitgereikt in Eindhoven aan de Technische Universiteit tijdens de jaarlijkse Student Research Conference (SRC); een initiatief van de vereniging van universiteiten (VSNU) waarin bachelortalent nationaal in de schijnwerpers wordt gezet.

Meer informatie over de conferentie is hier te vinden.

De volgende conferentie vindt plaats aan de Universiteit Utrecht op 21 november 2012.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: mevrouw Meike Verhagen 06 43 26 97 55

Vereniging van universiteiten Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400