Rijksdienst Cultureel Erfgoed


WA van Es-prijs 2011 uitgereikt aan Stijn Heeren

25 nov 2011 - 16:41

Op vrijdag 25 november is tijdens de eenenveertigste Reuvensdagen in Haarlem de WA van Es-prijs uitgereikt aan Stijn Heeren voor zijn proefschrift Romanisering van rurale gemeenschappen in de civitas Batavorum. De casus Tiel-Passewaaij. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Aan de prijs is EUR 2000,- en een oorkonde verbonden. Stijn Heeren is als senior archeoloog werkzaam bij Hazenberg Archeologie.

De jury bestond uit Wim van Es (voormalig directeur Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, rechtsvoorganger Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en naamgever van deze prijs), Peter Bitter (Gemeente Alkmaar), Harry Fokkens (Universiteit Leiden), Annelou van Gijn (Universiteiten Leiden en Groningen), Roel Lauwerier (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en juryvoorzitter Ton Derks (Vrije Universiteit).

Volgens de jury heeft Stijn Heeren een vlot leesbaar proefschrift geschreven over de wijze waarop de bewoners van een lokale nederzetting aan de rand van het Romeinse rijk in het imperium werden opgenomen, en de betekenis die de daaruit voortvloeiende veranderingen voor de bewoners hadden. Hij levert - zo schrijft de jury - een originele bijdrage aan het actuele romaniseringsdebat in de Romeinse archeologie.

Van de 13 proefschriften die in de periode september 2008 en augustus 2011 zijn verdedigd, zijn er door de jury uiteindelijk twee genomineerd. Naast het proefschrift van Heeren, had de jury ook grote waardering voor het proefschrift van Roy van Beek Reliëf in tijd en ruimte. Interdisciplinair onderzoek naar bewoning en landschap van Oost-Nederland tussen vroege prehistorie en middeleeuwen.