Openbaar Ministerie

Verdachte Ewijk in vrijheid gesteld

25 november 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Op zondag 20 november 2011 is de politie een onderzoek gestart naar het overlijden van een 56-jarige man in Ewijk. De politie heeft de relatie onderzocht tussen een mishandeling van de man tussen 14.00 en 15.00 uur die middag en zijn overlijden diezelfde dag rond 19.30 uur in het Radboudziekenhuis.

Mishandeling
In het onderzoek is naar voren gekomen dat het slachtoffer door een buurtbewoner is geslagen tussen 14.00 en 15.00 uur. De betreffende buurtbewoner is op 20 november om 16.00 uur - toen het slachtoffer nog niet was overleden- aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij heeft in zijn verhoor erkend te hebben geslagen. Van andere geweldshandelingen op die dag is in het onderzoek niet gebleken. De verdachte is op woensdag 23 november bij de rechter-commisaris van de rechtbank Arnhem gebracht die zijn aanhouding rechtmatig heeft geacht. De officier van justitie heeft op die datum bepaald dat de verdachte in het belang van het onderzoek nog 3 dagen langer in verzekering zou (kunnen) blijven om getuigen te kunnen verhoren.

Sectie
Door het Nederlands Forensisch Instituut is op 22 november sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer. De sectie wijst uit dat het slachtoffer een hartinfarct heeft gehad 2 a 3 uur voor zijn overlijden. Dit hartinfarct heeft vermoedelijk geleid tot medisch ingrijpen in het ziekenhuis. Tijdens de noodzakelijke operatie is het slachtoffer overleden. In het sectieverslag staat dat niet kan worden aangegeven in welke mate de mishandeling heeft bijgedragen aan het optreden van het hartinfarct. Een mogelijke oorzaak van het infarct zou kunnen zijn gelegen in een bindweefselziekte waar het slachtoffer aan leed.

Verdachte in vrijheid gesteld
Inmiddels heeft de politie de van belang zijnde getuigen in het onderzoek gehoord. In deze stand van het onderzoek blijft de man verdacht van mishandeling. Een causaal verband tussen de mishandeling en het overlijden kan niet worden vastgesteld op basis van de onderzoeken tot op heden. Nader microscopisch onderzoek zal volgen maar afgewacht dient te worden of dat duidelijkheid kan verschaffen. De officier van justitie heeft besloten dat de verdachte de resultaten van dat onderzoek kan afwachten in vrijheid nu hij dat onderzoek niet kan beïnvloeden. De officier van justitie heeft de verdachte in vrijheid gesteld op 25 november nu er geen (juridische) gronden (redenen) zijn voor het langer voortduren van voorlopige hechtenis.

De politie heeft voorts in haar onderzoek bevonden dat er eerdere meldingen zijn geweest waarbij verdachte geweld zou hebben gepleegd tegen het slachtoffer. Er is daarvan geen aangifte gedaan. Dit gegeven maakt de juridische beoordeling van deze zaak niet anders.