CDA


Koopmans: herijking natuurbeleid terecht en noodzakelijk vrijdag 25 november 2011

Het is terecht, en ook noodzakelijk, dat het natuurbeleid herijkt wordt. Dat stelde Ger Koopmans afgelopen donderdag tijdens een debat met staatssecretaris Bleker over het natuurbeleid voor de komende jaren. Zowel op de korte als de lange termijn is er niet genoeg geld beschikbaar voor het realiseren van het huidige beleid op het vlak van biodiversiteit (EHS en Natura 2000). Daar komt ook nog de miljardenbezuiniging bij, die nodig is om het overheidstekort terug te dringen. Als overal bezuinigd moet worden, dan ontkomt ook het natuurbeleid (en de wijze van financiering) niet aan bezuinigingen.

Koopmans: âBezuinigen blijft pijn doen. Dat geldt ook voor het besluit om dingen niet meer te doen. Met het akkoord dat nu aan de Kamer wordt voorgelegd wordt de bezuinigingsdoelstelling van 600 miljoen gerealiseerd, een bezuiniging die hard nodig is. Over en weer zijn duidelijk concessies gedaan. Wij steunen het voorliggende akkoord.â

Het CDA wil dat Bleker er voor zorgt dat de natuurcompensatiemiddelen en extra ruilgronden worden ingezet voor de realisatie en bescherming van Natura 2000 gebieden in Nederland. Op die manier moet het mogelijk zijn om samen met provincies de benodigde natuurkwaliteit op termijn zeker te stellen.