CDA


Ormel: Buitenlandbeleid draait om veiligheid, vrijheid en welvaart vrijdag 25 november 2011

âVeiligheid, vrijheid en welvaart. Dat zijn voor het CDA de drie poten van het buitenlandbeleid. Dat beleid kan alleen succesvol zijn vanuit het besef dat wij twee ankerpunten hebben, te weten de NAVO en de Europese Unie.â CDA woordvoerder Henk Jan Ormel pleitte tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken voor een sterk en zelfbewust buitenlandbeleid, waarbij de menselijke maat en waardigheid een grote rol spelen. Ormel: âWanneer lokale gemeenschappen waar ook ter wereld zich veilig voelen en in balans met hun omgeving zijn, draagt dat niet alleen bij aan hun eigen vrijheid, veiligheid en welvaart maar ook aan die van ons.â Naast welvaartverhoging is het ook van belang om welvaart eerlijker te verdelen. Ook aan dat aspect moet aandacht worden besteed in het buitenlands beleid, aldus Ormel. Nederland is meer dan een bedrijf: ook waarden van solidariteit en menselijke waardigheid moeten we uitdragen naar het buitenland.

Aan het sluiten van Nederlandse posten in het buitenland valt helaas niet te ontkomen. Maar het CDA vindt wel dat Nederland in zo veel mogelijk landen door een ambassadeur vertegenwoordigd dient te zijn. Waar dit niet langer mogelijk is vroeg Ormel de minister om het bedrijfsleven optimaal te ondersteunen en een praktische oplossing te vinden voor de visumverstrekking in deze landen. Bijvoorbeeld via een ambassade van een andere EU-lidstaat. Ormel diende daarvoor een motie in.

Het Matra-programma (gericht op de opbouw en ondersteuning van de maatschappij in Oost-Europese landen) dient wat het CDA betreft te blijven bestaan. Om het belang van dit programma te onderstrepen, en om het te behouden voor de westelijke Balkanlanden en voor landen die deelnemen aan het Oostelijk Partnerschap, diende Ormel een amendement in.

Ormel vroeg ook aandacht voor religieuze minderheden, zoals de koptische christenen in Egypte, de Oeigoeren in China, de Tibetaanse monniken, de Sufis en de Bahai minderheid in Iran. Het CDA vindt dat Nederland moet opkomen voor de vrijheid van alle religies.

Het is goed dat Nederland focust op zaken waar we goed in zijn, zoals landbouw en watermanagement. Ormel: âMaar we moeten er ook voor oppassen dat het niet tot een tunnelvisie leidt, want Nederland kent meer economische parels die het waard zijn om er in het buitenland de nek voor uit te steken.â