CDA


Van Bijsterveldt: Discussie over omroep 'zwaar en principieel' vrijdag 25 november 2011

Minister Marja van Bijsterveldt (Media) is blij dat de coalitie het eens is geworden over de toekomst van de publieke omroepen. De afgelopen tijd ontstond een conflict omdat VVD en PVV het niet met haar eens waren.

Van Bijsterveldt zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat ''een zware en principiële discussie'' is gevoerd over de mate waarin de politiek zich kan mengen in de verdeling van geld in Hilversum. Volgens de minister zijn haar oorspronkelijke plannen vrijwel overeind gebleven. Ze schaart zich achter de fusievoorstellen zoals de publieke omroep (NPO) die had aangedragen. Daarin gaat de KRO samen met NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN.

VVD en PVV vreesden vooral dat die laatste combinatie 10 miljoen euro meer zou krijgen dan op basis van de ledentallen terecht zou zijn. Van Bijsterveldt vindt principieel dat zij daar niet over gaat.

Het voorstel dat er ligt biedt een goede basis voor een pluriforme, kwalitatief hoogwaardige publieke omroep met een mooie programmering voor alle bewoners van Nederland.