Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 25-11-2011 Meer Amsterdammers met lage inkomens de stad uit

Steeds meer Amsterdammers met een laag inkomen huren een sociale huurwoning in het nabijgelegen Zaanstad. Dat blijkt uit cijfers van gemeente en corporaties. Amsterdam wil de regio voor woningzoekenden verder uitbreiden.

Zaanse corporaties hebben de afgelopen vijf jaar bijna 2.000 Amsterdamse huishoudens gehuisvest. Meer dan 1.100 daarvan hadden een laag inkomen. Uitstroomcijfers uit Amsterdam bevestigen dit beeld. Dit komt onder andere door de afname van het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam. In Zaanstad is de voorraad sociale huurwoningen beter op peil gebleven dan in Amsterdam.

Afbeelding: buitenwijk van Amsterdam Dat Amsterdammers die via WoningNet naar een huurwoning zoeken ook terecht kunnen in Zaanstad komt omdat Zaanstad tot de Regio Groot Amsterdam behoort.

Woonmanifest: zoekregio verder vergroten

In een Woonmanifest dat de Amsterdamse wethouder Ossel (wonen, PvdA) deze week presenteerde wordt voorgesteld om de regio voor woningzoekende Amsterdammers verder uit te breiden. Amsterdammers die straks ingeschreven staan op een metropoolwachtlijst, komen dan ook in aanmerking voor een huurhuis in bijvoorbeeld Haarlem, en andersom.

Deze (vooralsnog experimentele) maatregel moet de enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen in Amsterdam verkorten. Gemiddeld duurt het bijna 8 jaar voordat een nieuwkomer aan de beurt is voor een huurhuis. Doorstromers doen er gemiddeld 15 jaar over.

Wonen in centrum duurder, in buitenwijken goedkoper

Amsterdam wil ook gaan experimenteren met het koppelen van de huur aan het inkomen van de huurder en aan de populariteit van een woning. In gewilde buurten, zoals binnen de ring A10, zouden de huurprijzen dan stijgen, terwijl ze daarbuiten juist lager worden. Die maatregel moet volgens de opstellers van het Woonmanifest wel gepaard gaan met het verruimen van de regels voor het krijgen van huurtoeslag, zodat duurdere woningen bereikbaar blijven voor mensen met minder geld.

Huurdersvereniging tegen tweedeling

De Huurdersvereniging Amsterdam nam deel aan de 'Denktank' die het Woonmanifest heeft voorbereid, maar heeft uiteindelijk haar naam niet aan het manifest willen verbinden. De vereniging heeft bezwaren tegen de voorgestelde stijging van huurprijzen op gewilde locaties, omdat zij vreest dat de tweedeling tussen rijke en arme woningzoekenden daarmee verder wordt versterkt. Volgens de Huurdersvereniging moet Amsterdam een stad blijven waar ook mensen met lage inkomens goed en betaalbaar kunnen wonen.

Zie ook:

* Meer over Woonmanifest Amsterdam