Gasterra

Energy Delta Convention beleeft climax

24-11-2011

Groningen, 24 november 2011 - Van 21 t/m 23 november stond Martiniplaza in Groningen in het teken van energie. Honderden belangstellenden vanuit de hele wereld kwamen naar de Energy Delta Convention (EDC) en wisselden van gedachten over actuele energiethema's. Vanuit de invalshoeken markt, overheid en wetenschap sparden experts en gaven hun visie op de (energie)toekomst. Naast experts waren ook studenten volop vertegenwoordigd. Op 23 november was er voor deze doelgroep, naast interessante lezingen, een stagemarkt en vond de finale van de NRG Battle plaats.

Vragenvuur
De EDC beleefde zijn climax op de laatste dag. De stuurgroep van de Energy Academy maakte, tussen de lezingen en finale van de NRG Battle door, bekend dat het unieke onderwijsconcept met excellent onderzoek, onderwijs en innovatie op energiegebied van start gaat. De stuurgroep bestaat uit: Sibrand Poppema, Rijksuniversiteit Groningen (voorzitter); Henk Pijlman, Hanzehogeschool Groningen (vice-voorzitter); Gerrit van Werven, Energy Valley en Gertjan Lankhorst van GasTerra. De stuurgroep lichtte de plannen toe tijdens een interactieve sessie waarbij vragen vanuit het publiek werden afgevuurd. Het aanwezige publiek was geïnteresseerd in de start van de Academy, de opleidingen en de toelatingseisen.

Finale NRG Battle
Na de officiële kick-off van dit unieke onderwijsconcept, kon het aanwezige publiek blijven zitten voor de finale van de NRG Battle. Tijdens drie voorrondes werkten meer dan driehonderd internationale studenten aan complexe energievraagstukken uit de energiesector. De jury nomineerde uiteindelijk 15 teams uit de voorrondes. Tijdens de EDC namen zij het tegen elkaar op. `Hier vindt echte innovatie plaats', aldus juryvoorzitter Gertjan Lankhorst, CEO GasTerra. Uiteindelijk nomineerde de jury na de 15 pitches van de genomineerden, drie teams waaruit het publiek kon kiezen.

Combinatie algen & ijs
De drie genomineerden kwamen met verschillende innovatieve ideeën. Team Light Sensations werkte aan een case waarbij straatverlichting en het opladen van een elektrische auto werd gecombineerd in een stalen boomconstructie. Team Grontmij presenteerde het idee voor de meest duurzame ijsbaan ter wereld door algen te gebruiken. En het laatste team Grontmij/ Alliander presenteerde hun concept waarbij biogas voor huishoudens en straatverlichting wordt ingezet. Uiteindelijk bepaalde het publiek de winnaar en sleepte team Grontmij/ Alliander de hoofdprijs in de wacht: een uitzending op televisiezender National Geographic.