Gemeente Den Haag

Persbericht

Haagse binnenstad in trek bij investeerders

De Haagse binnenstad is in trek bij investeerders.

Wethouder Marjolein de Jong (Cultuur, Binnenstad, Internationaal) maakt vandaag bekend dat drie projectontwikkelaars vergevorderde plannen hebben om drie locaties op en vlakbij de Grote Marktstraat te herontwikkelen. Het gaat om nieuwbouw voor woon- en winkelruimte op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt en twee initiatieven voor de hoek van de Grote Marktstraat en de Wagenstraat.

Marjolein de Jong: "Ik ben blij dat, in weerwil van de economische crisis, investeerders de weg naar de Haagse binnenstad weten te vinden. Wij ondersteunen de initiatieven en zullen ons inspannen om de ontwikkelaars zo goed mogelijk te faciliteren. De plannen maken de Haagse binnenstad nog aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers en dragen bij aan de groei van de werkgelegenheid. Nu al zien we dat de omzet van winkeliers in de Haagse binnenstad is toegenomen, en dat er steeds meer bezoekers van buiten de stad naar Den Haag komen".

Plannen
De plannen betreffen nieuwbouw voor woon- en winkelruimte op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt, een initiatief voor verbouw en nieuwbouw op de hoek Grote Marktstraat en de Wagenstraat aan de kant van Peek & Cloppenburg ("La Cigüeña") en een initiatief voor verbouw en uitbreiding op de hoek Grote Marktstraat en de Wagenstraat aan de kant van de Bijenkorf ("Sijthoff").
Het Sijthoff-complex, ontwikkeld door Impact Vastgoedrealisme en Urban Properties, omvat 4.500 m² retail. De oplevering is gepland in 2013. In hetzelfde jaar is de oplevering gepland van het project La Cigüeña op de plek van de voormalige Reclassering in de Grote Marktstraat. Dit project wordt ontwikkeld door Movement Real Estate, Van Deursen Vastgoed en Built to Build Retail en omvat circa 15.300 m² retail. Ontwikkelaar Provast heeft voor de hoek Spui/Kalvermarkt plannen voor een winkel van circa 8000m² van de keten Primark in drie lagen met daarboven 76 woningen. De oplevering van dit project is voorzien in 2014.

Herinrichting Grote Marktstraat
Ook de openbare ruimte van de Grote Marktstraat wordt flink opgeknapt. Het voetgangersgebied is al vergroot. Daarnaast wordt de aansluiting met de omliggende winkelgebieden verbeterd. De Grote Marktstraat krijgt een chique uitstraling met indrukwekkende kroonluchters, decoratieve bestrating en bijzondere banken. Lana du Croq van ELV architecten heeft het ontwerp voor de Grote Marktstraat gemaakt. Het is de bedoeling dat met de aanpak van de openbare ruimte wordt gestart vlak na de oplevering van de twee projecten in de Grote Marktstraat.