Sociaal-Economische Raad

25 november 2011

Fundamentele arbeidsnormen, zoals de vrijheid van vakvereniging, het verbod op dwangarbeid en het verbod op kinderarbeid, zijn mensenrechten. Bedrijven helpen mee in de strijd voor mensenrechten door aan de slag te gaan met internationaal MVO. Dat zei SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan tijdens de Haagse Cleveringalezing op 24 november.

Het democratische gehalte van een samenleving laat zich niet alleen aflezen uit de relaties tussen staat en burger. Naast de politieke democratie kan een sociale democratie worden onderscheiden, van rechtsbescherming, inspraak en medezeggenschap op en rond het werk. In Nederland koesteren we een traditie van sociale dialoog. Hoe is het daarmee in internationaal opzicht gesteld? Alexander Rinnooy Kan onderstreepte in dit verband het belang van de OESO-richtlijnen voor internationaal MVO. De SER stimuleert (internationaal opererende) bedrijven om daarmee aan de slag te gaan. Rinnooy Kan: "IMVO is nooit af, omdat het een proces is dat meebeweegt met de ontwikkelingen in maatschappij en bedrijfsleven zelf."

Cleveringalezingen
De Universiteit Leiden organiseert jaarlijks op tal van plekken Cleveringalezingen. De lezingen maken deel uit van de herdenking van Rudolph Cleveringa. Als decaan van de rechtenfaculteit sprak Rudolph Cleveringa op 26 november 1940 zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om joodse hoogleraren te ontslaan. Onder hen was zijn collega prof.mr.dr. Eduard Maurits Meijers, die op dat moment college had zullen geven. Cleveringa wees er op dat het ontslag van prof. Meijers in strijd is met de Nederlandse Grondwet.