Openbaar Ministerie

OM eist 36 maanden gevangenisstraf voor overval tankstation Noordwijk

25 november 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die ervan verdacht worden gezamenlijk een overval te hebben gepleegd op een tankstation in Noordwijk op 7 juli 2011. De 28-jarige man en de 22-jarige man, beiden uit Katwijk, hoorden gevangenisstraffen van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Een derde verdachte in deze zaak, een 21-jarige man uit Katwijk moet op een later moment voor de rechter verschijnen.

Volgens de officier hadden de drie mannen die dag het idee voorgenomen om een tankstation te overvallen. Die avond reden zij gezamenlijk met een busje naar Katwijk. Volgens de officier waren de verdachten van plan een tankstation in Katwijk te overvallen maar vonden zij het daar bij nader inzien te druk. Dus reden zij door naar Noordwijk. Enkele straten bij het volgende tankstation vandaan laadden de verdachten een scooter uit de bus. De 28-jarige verdachte en de 21-jarige zijn vervolgens samen op die scooter naar het tankstation gereden.

Eenmaal bij het tankstation aangekomen loopt de 21-jarige verdachte, met de scooterhelm nog op zijn hoofd, het tankstation in. Hier bedreigt hij de enige tankstationmedewerker die op dat moment aanwezig is met een vuurwapen. De man wordt door de verdachte tegen met geweld de grond gewerkt en daarna meegesleurd naar de kassa. Hij dwingt de man deze leeg te maken. De verdachte gaat er uiteindelijk vandoor met een bedrag van iets meer dan EUR1500.

De 28-jarige verdachte wacht op dat moment op de scooter tot de 21-jarige man naar buiten komt. Samen rijden zij weg. De derde verdachte wacht hen op dat moment op in het busje dat zij enkele straten verder hebben geparkeerd. Kort na de overval houdt de politie het desbetreffende busje aan. De twee verdachten die op de scooter naar het tankstation zijn gereden zijn inmiddels met diezelfde scooter verdwenen.

De officier benadrukte tijdens de zitting dat alle drie de verdachten even schuldig zijn aan de overval en de gevolgen die het slachtoffer hiervan heeft ondervonden. De officier eiste daarom voor beide verdachten een gelijke straf.

Overvallenaanpak
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het Openbaar Ministerie. Het OM en de politie Haaglanden werken sinds het voorjaar van 2010 nauw samen in de aanpak van overvallen. Het OM heeft een speciale overvallenofficier aangewezen die leiding geeft aan het overvallenteam (Twisterteam) van politie Haaglanden. Daarnaast heeft het OM per 1 december 2010 de landelijke strafeisen verhoogd.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.