Openbaar Ministerie

Cel geëist voor uitbuiting in landbouw

25 november 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie heeft 2,5 jaar cel geëist tegen twee Poolse mannen, voor het uitbuiten van vier Oekraïners in de landbouw en krantenbezorging in Noord-Holland Noord.

De Oekraïense mannen, gedreven door wanhoop en slechte economische situatie in hun land, werd voorgehouden dat zij in Nederland een mooie (legale) baan zouden krijgen en veel geld zouden kunnen verdienen. Daartoe moesten zij aan bemiddelaars in Polen forse bedragen betalen, onder meer voor een visum. Daarvoor hebben zij zich in de schulden gestoken, een jaarsalaris aan schuld.

Eenmaal in Nederland moesten ze bovendien betalen aan de verdachten, die daarvoor werk, een verblijfplaats en valse papieren regelden. Ook werd het door hen verdiende geld niet of slechts gedeeltelijk aan hen uitbetaald. De slachtoffers werkten onder meer via het uitzendbureau van een derde verdachte. Doordat zij zich in de schulden hadden gestoken konden ze niet meer terug en werd het mogelijk misbruik te maken van de gecreëerde afhankelijkheidsrelatie.

De twee hoofdverdachten worden naast mensenhandel (uitbuiting) ook verdacht van mensensmokkel en het uit winstbejag huisvesten en tewerkstellen van illegaal in Nederland verblijvende personen. Een derde verdachte, de Nederlandse eigenaar van een uitzendbureau, hoorde 6 maanden voorwaardelijke celstraf, een werkstraf van 240 uur en een boete van EUR10.000 euro tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van het uit winstbejag huisvesten en tewerkstellen van illegaal in Nederland verblijvende personen, valsheid in geschrift (valse boekhouding) en het laten werken van de vier illegale Oekraïners.

De rechtbank Alkmaar doet over twee weken uitspraak.