Gemeente Berkelland


persbericht

Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen in oprichting

zoekt en informeert adviseurs op 25 november

Naar een klein jaar ontwikkeling is een initiatiefgroep van 15 personen zover gekomen dat er een stichting kan worden opgericht op 23 februari 2012. Dit is 1 jaar naar de start van het initiatief in het technieklokaal aan Bosberg in Borculo in Berkelland. Dit initiatief wordt ondersteund door een brede groep van 60 ondernemers en organisaties betrokken bij de bouw. De stichting in oprichting gaat starten met een adviesloket, een kennisplatform en demonstratiecentrum. Op 25 november a.s. vindt een informatiebijeenkomst plaats voor adviseurs die willen deelnemen in de adviesloketfunctie.

Afgelopen jaar zijn veel gespreken gevoerd en is de stichting tot het inzicht gekomen dat de huiseigenaren met zijn vragen t.a.v duurzaam verbouwen centraal staan. Ook moet hij zijn vragen kunnen stellen aan de markt en niet andersom. Hiervoor wil de stichting de klant goed gaan informeren zodat met hem/haar de juiste keuzes te kunnen worden gemaakt. Duurzaam advies is ook een persoonlijk advies dat overal verschillend is en waarbij geen gebouw met bewoner het zelfde is. Dit is goed te zien aan het verschil van energiegebruik per gebouw. Zo kunnen verschillende maatregelen verschillend effecten hebben per bewoner.

De Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen heeft meerdere doelen gesteld op het gebied van duurzaamheid. Een van de doelen is het ondersteunen van gebouweigenaren en bewoners met het thema duurzaam verbouwen vertrouwt te maken. De opdrachtgever kan met die basiskennis betere keuzes maken bij wat voor hem/haar belangrijk en passend is.

Om deze opdrachtgever te begeleiden en te informeren is een gedegen basis kennis nodig van de adviseur die een brede kijk hebben op de ontwikkelingen van de toekomst. Dit beslaat het terrein van energie, bouwmaterialen in relatie tot bouw- en exploitatiekosten, gezondheid en comfort. Daarbij zijn niet alleen technische vaardigheden belangrijk maar ook de vaardigheid inzicht te krijgen in wat de opdrachtgever werkelijk wil.

De stichting is op zoek naar een kring van adviseurs voor de bezetting van een adviesloket en begeleid deze in een kennisplatform. De stichting in oprichting doet een oproep aan allen die zich hiermee bezig houden om deel te nemen aan een informatie bijeenkomst, waarbij de doelen en visie worden toegelicht. Het gaat om onafhankelijke energie prestatie- en of duurzaam bouwen adviseurs die particulieren en of bedrijven kunnen adviseren en werkzaam zijn in de Achterhoek. De informatie bijeenkomst is gepland op 25 november vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur op de locatie: Bouwopleiding Berkelstreek, Bosberg 21, 7271 LE Borculo Aanmelden voor informatiebijeenkomst adviseurs kan per mail aanmelding. Op dit Email adres info@achterhoekduurzaamverbouwen.nl


---- -- Achterhoek Duurzaam verBouwen (ketensamenwerking te starten vanuit Berkelland)

Visie!
Is duurzaam duur? Onze stelling: Alles wat niet duurzaam is, wordt of is duur! Grondstoffen/voedsel worden schaarser, de bevolking groeit: prijsopdrijvende werking CO2 en milieubelastingen nemen toe als we niet consuminderen Afvalverwerking kost veel energie die via belastinggeld betaald moet worden Dit bewustzijn wordt zeer versterkt door de economische crises Bouwen aan vertrouwen van onderop.

Hoe?
Low profilie te starten door kennis te delen
Kennis instellingen + adviseurs EPA(W) adviseur: (geen labellaar !) Onafhankelijke en betrouwbare energie en materiaal kennis afwegen

Consument Gebouwbeheerders Hypotheekverstrekker

Architect /bouwkundig tekenaar/ interieurarchitect Installateur Aannemer

Dit is de Achterhoek

Hoe kunnen de informatiedragers en het adviesloket van de initiatiefgroep duurzaam bouwen dusdanig functioneren, dat de eigenaar/huurder van bestaande woningen zich bewust wordt van feit dat hij op grond van eigen overtuiging maatregelen kiest en deze wil gaan uitvoeren? Niet het Energie - label is het doel, maar als eerste bewustwording van het effect van huidige gebouwconstructie en installaties op energiegebruik, gezondheid en comfort. Voor de (kapitaal) waarde van een woning zijn in de toekomst niet alleen maar de ligging/locatie en uiterlijk van de woning belangrijk, maar ook de gebruikskosten en belevingswaarde in de woning.

Betrokken organisaties!
Gemeente Berkelland, ACT, Bouwendnederland, Bouwradius T&A, Bouwopleiding Berkelstreek, Prowonen, Industrielekringberkelland, en veel bedrijven! (inmiddels 60 bedrijven en we groeien!)



Bijkomend effect
De klant moet zelf de vragen (willen) gaan stellen aan de markt en niet andersom (de markt en overheid die iets opdringen. Daarbij is voor ieder die bij dit duurzaam bouwinitiatief betrokken is belangrijk dat de klant met respect tegemoet getreden wordt en met kwaliteit bediend wordt. Deze boodschap wordt geuit via een website, flyers door gemeenten en aangesloten bedrijven en publiek gemaakt. Als men daarover vrijblijvend een onafhankelijk gesprek wil voeren, maatwerkadvies wil of voor de uitvoering van maatregelen ondersteuning wil, is men bij ons kennis/adviesloket aan juiste adres. Als men snel verbonden wil worden met leveranciers van betrouwbare producten en erkende uitvoerende bedrijven in de directe omgeving is ons demonstratie centrum en kennisplatform de juiste plaats! Voor de betrouwbaarheid deelt een lokale kring van bouwgerelateerde bedrijven (architecten bouwkundig tekenaars, installateurs en aannemers maar ook banken en hypotheekverstrekkers ) regelmatig kennis en kunde in een kennisplatform van de (bouwmaterialen en installatie) productenmarkt . De mate van betrokkenheid van de lokale bedrijven is transparant zichtbaar via de webportal.

Meten is weten!


· · · · · · · · ·

Meer vraag vanuit de markt Niet alleen de prijs telt maar ook de kwaliteit Groei kwaliteitsproducten Stimuleren plaatselijke / binnen markt Beter op de toekomst voorbereid zijn Minder afhankelijk van internationale spelers Aantrek van nieuwe bewoners Continuïteit Creëer een win win situatie!

Uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever wat hij belangrijk vindt: · Energie-efficiënte · Duurzame grondstoffen · Gezondheid · Uiterlijke kenmerken · Flexibiliteit · Technische eisen · Locatie · Budget Hiervoor zijn er verschillende rekenmodellen voor producten en complete gebouwen: Greencalc, Breeam, PHPP, GPR, IBO, Natureplus, Nibe, C2C, enz.

Ik wil op de hoogte gehouden worden!

Mail gegevens naar:
info@bouwopleidingberkelstreek.nl






---- --