Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 november 2011

Kamervragen van de leden Kuiken en Marcouch (beiden PvdA) over een gerechtelijke uitspraak ten aanzien van ernstige woonoverlast en het gebruik van camera's bij burenterreur

aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


1.
Heeft u kennis genomen van het artikel "Camera als wapen tegen burenterreur" in het Algemeen Dagblad van 25 november 2011, waarin de uitspraak behandeld wordt van de rechter in een civiele zaak wegens ernstige woonoverlast?


2.
Hoe gaat u oa gemeente, politie en OM informeren over de mogelijkheden van legaal cameragebruik als wapen in de strijd tegen ernstige woonoverlast?


3.
Deelt u onze mening dat de overheid slachtoffers van ernstige woonoverlast moet ondersteunen in de aanpak van dit probleem? Zo ja, waarom laat de overheid deze slachtoffers nog vaak aan hun lot over? Hebben gemeenten te weinig mogelijkheden dan wel capaciteit om op te treden of ontbreekt het aan kennis dan wel lef om door te pakken bij woonoverlast in met name koopwoningen?


4.
Welke concrete acties zijn uitgevoerd en instrumenten zijn ontwikkeld om woonoverlast aan te pakken sinds de publicatie van de handreiking aanpak woonoverlast en verloedering?


5.
Bent u naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak en de ervaringen met de inzet van een gemeentelijke dwangsom in deze casus van plan om de toereikendheid van de middelen te beoordelen? Zo ja, op welke termijn wilt u de Kamer hierover nader informeren?


6.
Welke actie gaat u ondernemen om gemeenten meer aan te sporen gebruik te maken en bekend te maken met de instrumenten die zij nu al hebben om woonoverlast inclusief die van koopwoningen te bestrijden?