Ingezonden persbericht


Persbericht

De PvdA Statenfractie is bezorgd over gevolgen van toenemend Gifgebruik in de Veenkoloniën.

De PvdA wil van het College van GS weten wat we kunnen doen aan het steeds meer gebruiken van gif, met gevolgen voor dieren en natuur en misschien mensen. De Statenleden Brunie Batterman en Ingrid Mortiers stelden daarom onderstaande vragen.

Aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen.

Betreft; Landbouwgif

Geacht College,

De laatste jaren zien wij in toenemende mate dat stoppelvelden in de Veenkoloniën en Westerwolde in het najaar worden doodgespoten. Na het oogsten van de graanvelden blijven de stoppelvelden in de meeste gevallen onbewerkt achter, door de achter gebleven graankorrels op het veld verandert het stoppelveld langzamerhand weer in een mooie groene akker. Als het graan zo'n 20 cm hoog is wordt het vaak dood gespoten, met alle gevolgen van dien, uitspoeling van gif naar de sloten en het ontbreken van voldoende voedsel voor de akkervogels (de bijna niet meer voorkomende Patrijs). Zo constateren wij ook dat de laatste jaren tegen het verstuiven van de bietenvelden zomergerst wordt gezaaid om verstuiving te voorkomen. Vervolgens als de biet voldoende wortel heeft geschoten wordt het graan met grassenbestrijdingsmiddelen dood gespoten. In verband hiermee willen wij de volgende vragen stellen.


1. Bent u bekend met deze ontwikkeling?


2. Deelt u onze mening dat het algemeen belang van de natuur en landschap en de kwaliteit van het oppervlaktewater niet met deze ontwikkeling is gediend?


3. Dat enerzijds het verstrekken van subsidie voor akkerranden en anderzijds het toestaan van het dood spuiten van honderden hectares landbouwgrond een vreemde situatie is?


4. Wat betekend de toepassing van gif voor de biodiversiteit zoals kleine dieren, vlinders etc.?


5. Ziet het College op formele wijze of zo mogelijk in samenwerking met landbouworganisaties kans om deze ontwikkeling naar meer gif gebruik in de landbouw te stoppen?

Met vriendelijke groeten,

Brunie Batterman en Ingrid Mortiers


---