Ingezonden persbericht


Explore the North maakt volledig programma bekend
Bijzondere projecten maken het programma voor de eerste editie compleet

Hanne Hukkelberg * Sigurbjörg Thrastardottir * Meindert Talma * Slagsmålsklubben DJ Set * Nyk de Vries * Giants of Húsavík * Peter van Lier * Christiaan Kuitwaard * Eeltsje Hettinga * Joost Oomen * Jacobus Q. Smink * Passengers * Liquid DJ's * It Langstme en de Dea - Elena * e.v.a.

Het nieuwe multidisciplinaire culturele festival Explore the North in Leeuwarden en omgeving, dat over een maand plaatsvindt op vrijdag 25 en zaterdag 26 november 2011, presenteert met de laatste bevestigingen haar complete programma. Met aanvullingen van onder meer de Noorse singer-songwriter Hanne Hukkelberg, een DJ set van het Zweedse Slagsmålsklubben, de IJslandse dichteres Sigurbjörg Thrastardottir, schrijvers Nyk de Vries, Peter van Lier, Christiaan Kuitwaard, Eeltsje Hettinga, Meindert Talma, Joost Oomen en Jacobus Q. Smink, de Friese indierockers Passengers en het unieke, door IJsland geïnspireerde muzikale samenwerkingsverband Giants of Húsavík is het festival klaar om van start te gaan.

Bijzondere projecten
De gezamenlijke zoektocht naar het Noordelijke gevoel vindt niet alleen plaats binnen de muzikale en literaire programmering, maar ook binnen speciale projecten. Zo zijn er twee beeldend kunstenaars aangetrokken voor Explore the North: kunstschilder Gerard Boersma en fotografe Marije Kuiper. Daarnaast gaat ook de nieuwe voorstelling 'Elena' van It Langstme en de Dea op het festival in première.

Boersma maakte speciaal voor Explore the North elf schilderijen waarin hij het noordelijk gevoel onderzocht. In een denkbeeldig museum toont hij mensen die schilderijen onderzoeken met typische elementen van de Friese mentaliteit.

Voor Explore the North ging fotografe Marije Kuiper, geboren in het Friese dorp Vinkega, op zoek naar haar Noordelijke gevoel. Een gevoel dat volgens haar moeilijk te omschrijven is, maar wat velen ervaren, naar terug willen keren of als inspiratiebron gebruiken. Iedere week verschijnt er nieuw werk van beide kunstenaars op www.explore-the-north.nl en hun werk zal tijdens het festival ook geëxposeerd worden.

Op het Explore The North-festival op 26 november gaat de nieuwe voorstelling 'Elena' van It Langstme en de Dea in première. Wie dacht dat componist/muzikant Laurens van der Meulen na zijn vorige voorstelling 'Ykaro' de grootse thematiek en dramatiek zat was, heeft het mis. In 'Elena' vertelt Van der Meulen het verhaal van een modern wolfskind. Een kind dat zonder menselijk contact opgroeit in de natuur, maar terugkeert om een religieuze dienst voor haar natuurgoden te leiden.

Kaartverkoop en volledig programma
Kaarten voor het festival à E19,50 zijn verkrijgbaar via de website van Explore the North en de Primera winkels. Eerder bracht het festival al namen naar buiten als Akron/Family, Loney Dear, I am Oak, The Black Atlantic, een 2 Meter Theatershow met singer-songwriter Teitur, een symposium met als rode draad de Edda op de vrijdagavond in Tresoar, en schrijvers Jan Brokken en Philip Gross. De rest van het programma vol internationale artiesten, lokale helden en bijzondere projecten is te vinden op de website. Explore the North ondersteunt de ambities van Fryslân 2018.

Kijk voor meer informatie op www.explore-the-north.nl


Noot voor redacties