Ingezonden persbericht


UITGELICHT NOVEMBER 2011

Nacht van de Rechtsstaat

Vrijdag 25 november 2011
Van 20.00 tot 02.00 uur in alle zalen van Felix Meritis Toegang: ¤ 10,-

Bestel hier kaarten

Het programma van de Nacht van de Rechtsstaat is nu bekend! Mede dankzij het succes van de eerste editie van de Nacht van de Rechtsstaat in 2010, organiseren Felix Meritis en FORUM dit jaar opnieuw de Nacht met lezingen, debatten en de Vrijdenkersruimte.

Meer dan twintig sprekers en betrokken burgers zullen met elkaar in gesprek gaan over de betekenis en inrichting van de rechtsstaat. De rechtsstaat als bindend en verbindend principe is van groot belang, maar staat regelmatig ter discussie. Is de rechtsstaat wel voldoende als gemeenschappelijk en verbindend kader? Of herkennen burgers zich juist niet in de rechtsstaat? Worden verschillende bevolkingsgroepen wel gelijk behandeld? Zijn rechters niet bevooroordeeld of te soft? Is er genoeg ruimte voor een afwijkende visie op de samenleving? Deze en andere vragen komen aan de orde, met de betrokkenheid van de burger bij de rechtsstaat als centrale thema.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner opent de avond met de keynote speech over de rechtsstaat. Bas Heijne zal daarna stilstaan bij het begrip 'burger'. Wat bedoelt men eigenlijk met burgerschap? Op welke manier kan burgerschap zorgen voor een gevoel van betrokkenheid en verbinding? Menno Hurenkamp geeft hierop zijn reactie. Marietje Schaake en Dennis de Jong vragen zich af hoe het komt dat de Europese burger zich vervreemd voelt van Europa en de Europese rechtsstaat. Eberhard van der Laan vertelt hoe men op gemeentelijk niveau probeert vorm te geven aan abstracte begrippen als rechtsstaat en burgerschap.

Daarnaast zal de discussie over de rechtsstaat ook in verband worden gebracht met religieuze orthodoxie. Welke grenzen trekken we binnen de rechtsstaat voor specifieke uitingsvormen van religieuze orthodoxie? Boris van der Ham, André Rouvoet en Wibren van der Burg zullen hierover in discussie gaan.

Ook is er aandacht voor het groeiende populisme binnen de samenleving. Vormt het populisme een kans óf een bedreiging voor de rechtsstaat? In hoeverre is het populisme juist een onderdeel van de democratische dynamiek? Met o.a. Dick Pels, Willem Schinkel en Lilianne Ploumen.

Aan de orde komen ook de rechtsstaat en de rol van de media. De rechterlijke macht komt steeds vaker in de publiciteit. Moet zij het spel meespelen en denken aan een slimmere marketing? Beatrice de Graaf geeft haar visie waarop Hans Laroes, Inez Weski en Willem van Bennekom zullen reageren. Jan Kuitenbrouwer zal spreken over de merknaam 'rechtsstaat'. Is er een krachtig en emotioneel verhaal te vertellen over de rechtsstaat? Een les in 'campagnevoeren' met o.a. Gervaise Coebergh en Jacques Monasch.

Tijdens de Nacht wordt eveneens een speciale Vrijdenkersruimte ingericht voor alle meningen, (zeker) ook van controversiële aard. Tussen de speeches door kunt u ook zelf de zeepkist bestijgen en het debat aangaan! Met o.a. Thomas von der Dunk, Bert Brussen, Kirsten van der Hul, Najiba Abdellaoui en Joop Hazenberg.

De moderatoren van de Nacht zijn: Felix Rottenberg, Hans Harbers, Stijn Sieckelinck en Andrew Makkinga.

KAARTVERKOOP
Toegang: ¤ 10,-
Bestel hier kaarten (bij online kaartverkoop en tickets bij Free Record Shop worden administratiekosten in rekening gebracht). Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis. Wees er op tijd bij, vorig jaar was de Nacht in korte tijd uitverkocht!

Georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en Felix Meritis, Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl




Ingezonden persbericht