Ingezonden persbericht

UITGELICHT NOVEMBER 2011

Nacht van de Rechtsstaat

Vrijdag 25 november 2011
Van 20.00 tot 02.00 uur in alle zalen van Felix Meritis
Toegang: ¤ 10,-

Vanwege het grote succes van de eerste editie van de Nacht van de Rechtsstaat in 2010, organiseren Felix Meritis en FORUM dit jaar opnieuw de Nacht met lezingen, debatten en een vrijdenkersruimte voor het publiek: 'Burgers op de zeepkist'.

Politici, beleidsmakers, journalisten, wetenschappers, rechtsgeleerden, filosofen en betrokken burgers gaan met elkaar in gesprek over de betekenis en inrichting van de rechtsstaat. Het overkoepelende thema dit jaar is de betrokkenheid van de burger bij de rechtsstaat.

Er is toenemende aandacht voor de rechtsstaat als bindend en verbindend principe in de Nederlandse samenleving. Een gemeenschappelijk kader waarbinnen we conflicten kunnen beslechten en spanningen kunnen dempen. Tegelijkertijd wordt getwijfeld aan de verbindende functie en legitimiteit van de rechtsstaat. Sommige burgers ervaren een afstand tot de rechtsstaat en haar instituties en voelen zich niet vertegenwoordigd: een vreemde in eigen land.

Zodra de rechtsstaat en zijn instituties het contact verliezen met het democratische debat, of wanneer deze gebaseerd zijn op een versteende conceptie van identiteit of cultuur, dan komt zijn legitimiteit in het geding. Zonder democratie en betrokken burgers geen gezonde rechtsstaat, en zonder rechtsstaat geen eerlijke en rechtvaardige democratie.

Met de volgende sprekers: Piet Hein Donner, Eberhard van der Laan, André Rouvoet, Bas Heijne, Dick Pels, Willem Schinkel, Hans Laroes, Inez Weski, Willem van Bennekom, Bert Brussen, Jan Kuitenbrouwer, Beatrice de Graaf, Wibren van der Burg, Gervaise Coebergh, Jacques Monasch, Sadik Harchaoui, Linda Bouws en vele anderen. Moderatoren: Felix Rottenberg, Hans Harbers, Stijn Sieckelinck en anderen.

KAARTVERKOOP
Toegang: ¤ 10,-
Bestel hier kaarten (bij online kaartverkoop en tickets bij Free Record Shop worden administratiekosten in rekening gebracht).
Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis. Wees er op tijd bij, vorig jaar was de Nacht in korte tijd uitverkocht!

Georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en Felix Meritis, Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Informatie:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl