Aantal mediafestivals verdrievoudigd in afgelopen vijf jaar


Mediafestival is het nieuwe museum

Amsterdam, 20111124 -- Het aantal nieuwe media festivals in Nederland is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd van zeven naar 23. Ze ontwikkelen zich bovendien steeds meer tot het nieuwe museum. Dit blijkt uit de publicatie ‘Mapping Media Festivals’ van Virtueel Platform, sectorinstituut voor mediacultuur, die vrijdag a.s. verschijnt. Het is voor het eerst dat Nederlandse mediafestivals in kaart worden gebracht.

Virtueel Platform benadrukt met de publicatie het belang van mediafestivals in het culturele aanbod waarbij nieuw publiek met mediakunst en nieuwe media in contact komt. Het zijn meerdaagse, terugkerende publieksevenementen met een hoofdrol voor kunst en nieuwe media in de vorm van interactieve installaties, games, mediakunst, experimentele podiumkunsten, medialabs, kennisuitwisseling en co-creatie.

Mediafestival als opdrachtgever
Festivals blijken niet alleen laagdrempelige podia voor mediakunst, maar een mediafestival functioneert in het huidige culturele klimaat ook steeds meer als curator, agentschap en opdrachtgever. "Het mediafestival neemt voor de mediakunsten de rol in van het museum of een galerie, ze stellen tentoon, geven opdracht en bemiddelen voor kunstenaars, daarbij dragen ze bij aan het grote netwerk", aldus Floor van Spaendonck. Het is ook een trekpleister voor de stad.

Virtueel Platform wil met de publicatie het belang en de noodzaak van mediafestivals onder de aandacht brengen zodat bedrijven en (lokale) overheden bereid zijn in deze festivals te -blijven- investeren. 

Mapping Media Festivals
In de publicatie komen festivaldirecteuren Lucas van der Velden (Sonic Acts), Marije van de Vall (Media Art Friesland), Frens Frijns (STRP) en Joost Heijthuijsen (Incubate) aan het woord over de stand van zaken in festivalland.

De 23 mediafestivals in Nederland zijn: Cinekid, Sonic Acts, 5 days off, Discovery, PICNIC, TransNatural, Fiber (Amsterdam), DEAF (Rotterdam), IMPAKT en Freemote (Utrecht), TodaysArt en State-X (Den Haag), MAFF (Almelo), GOGBOT (Enschede), E-Pulse (Breda), Oddstream (Nijmegen), I-Beta (Heerlen), STRP (Eindhoven), Urban Explorers (Dordrecht), Media Art Friesland (Leeuwarden), StreetCanvas (Haarlem), Playgrounds en Incubate (Tilburg).

De publicatie bevat ook een lijst met 13 muziek- en gamefestivals met veel nieuwe media in de programmering zoals Rewire in Den Haag, Glow in Eindhoven, Lowlands en Into the Great Wide Open op Vlieland.

Vrijdag 25 november om 20.00 uur reikt Floor van Spaendonck, directeur van Virtueel Platform, het eerste exemplaar van de publicatie uit aan Frens Frijns, directeur van het kunst & technologie festival STRP. Dit mediafestival loopt tot zondag 27 november in Eindhoven.

De publicatie is te downloaden via virtueelplatform.nl/mapping-mediafestivals