Ingezonden persbericht


Persbericht / 3 oktober 2011

CAST presenteert de Architectuurgids Midden-Brabant

Op vrijdag 25 november presenteert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) de nieuwe Architectuurgids Midden-Brabant. In samenwerking met architectuurhistorici Hans Ibelings en Leon Sebregts, en met fotografie van René de Wit, maakte CAST een boek en website. Hierin staan bijzondere gebouwen in de gemeenten Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk. U kunt het boek nu met een speciale voorintekenkorting bestellen via www.castonline.nl.

De regio Midden-Brabant
In de regio Midden-Brabant is de combinatie van de opkomst van de industrie en de ontwikkeling van een omvangrijke katholieke infrastructuur bepalend geweest voor de gebouwen en de stedenbouwkundige opzet. Met de ontkerkelijking en het verdwijnen van de industrie ontwikkelde zich een nieuwe omvangrijke opgave in de regio: herbestemming en transformatie van de grote gebouwen en ensembles die hun oorspronkelijke functie hadden verloren. Daarnaast zijn er in en rond Tilburg opmerkelijk veel particuliere woonhuizen te vinden met een bijzondere kwaliteit, zowel historische fabrikantenvilla's, als prachtige, moderne voorbeelden.

Aan de hand van deze karakteristieke thema's voor de regio, zijn meer dan 140 bijzondere oude en nieuwe gebouwen beschreven in de nieuwe Architectuurgids Midden-Brabant. Daarnaast zijn gebouwen, stedenbouwkundige ontwerpen en kunstwerken opgenomen die vanwege hun exceptionele kwaliteit niet konden ontbreken.

Boek en website
Per gemeente leest u boeiende teksten over het ontstaan van bijzondere gebouwen en hun architectonische uitstraling en kwaliteit, aangevuld met prachtige architectuurfoto's. Gezamenlijk vertellen de projecten het verhaal van de nog relatief onbekende regio Midden-Brabant. De gids geeft een gedegen architectuurhistorisch overzicht van de dorpen en steden in de regio en is met de gevarieerde projectencollectie een handige bron voor het ontdekken van de regio.

Naast het 240 pagina's tellende boek presenteert CAST op 25 november de website www.architectuurgidsmiddenbrabant.nl, waarop de projecten te filteren zijn naar gemeente, thema en tijdsperiode. De bescheiden selectie in het boek kan hierop de komende jaren verder worden aangevuld. De Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw gaf ter gelegenheid van zijn 75-jarig bestaan opdracht tot het maken van een Layar-applicatie. Via deze applicatie kan iedereen ook onderweg de informatie uit de architectuurgids bekijken via zijn mobiele telefoon.

Presentatie
Op vrijdag 25 november om 17.00u presenteert CAST de Architectuurgids Midden-Brabant in het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat 172-174 te Tilburg. Het eerste exemplaar van het boek zal die middag worden uitgereikt en de website en Layar-applicatie worden gepresenteerd. Verdere informatie over dit evenement verschijnt binnenkort op de website van CAST.

Voorverkoop
De Architectuurgids Midden-Brabant ligt vanaf zaterdag 26 november in de winkel voor ¤ 22,50. U kunt het boek echter nu al voor slechts ¤ '¬ 19,50 bestellen via www.castonline.nl. Wanneer u het bestelformulier invult en het bedrag overmaakt op de rekening van CAST, kunt u het boek vanaf 26 november afhalen bij boekhandel Livius in Tilburg of thuis laten bezorgen. De voorintekenprijs geldt slechts tot 25 november 2011. De distributie voor boekhandels en andere verkooppunten zal ook worden verzorgd door boekhandel Livius.

Speciale actie vrienden van CAST
Wanneer u nu besluit om voor ¤ 25,- per jaar vriend van CAST te worden, betaalt u in de voorintekening zelfs maar ¤ 15,- voor de Architectuurgids Midden-Brabant, dus totaal slechts ¤ 40,-. Als vriend van CAST helpt u het mogelijk te maken dat wij ons programma gericht op het vergroten van de aandacht voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijke kwaliteit in Tilburg en de regio Midden-Brabant kunnen blijven realiseren. Wij houden u als vriend van CAST op de hoogte van onze activiteiten met mailings, uitnodigingen en sturen u de onregelmatig verschijnende uitgave CASTverdieping. Ook organiseren wij eenmaal per jaar een exclusieve activiteit voor onze vrienden.

Met dank aan
De totstandkoming van de Architectuurgids Midden-Brabant is mede mogelijk gemaakt door de vaste sponsoren en subsidiënten van CAST en in het bijzonder Midpoint Brabant (REAP) en het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Voor de selectie van de projecten is CAST bijgestaan door een grote groep professionals die zorg droegen voor de inventarisatie en een adviescommissie die in samenwerking met de redactie de thematische opbouw bedacht en de uiteindelijke projectenselectie maakte.



Ingezonden persbericht