Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 13 oktober 2011

DE NACHT VAN DE RECHTSSTAAT

Vrijdag 25 november 2011
Tijd: 20.00 - 02.00 uur
Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Toegang: ¤ 10,-

Vanwege het grote succes van de eerste editie van de Nacht van de Rechtsstaat in 2010, organiseren Felix Meritis en FORUM dit jaar opnieuw de Nacht op 25 november a.s. in alle zalen van Felix Meritis, met lezingen, debatten en een vrijdenkersruimte voor het publiek: 'Burgers op de zeepkist'.

Politici, beleidsmakers, journalisten, wetenschappers, rechtsgeleerden, filosofen en betrokken burgers gaan met elkaar in gesprek over de betekenis en inrichting van de rechtsstaat. Het overkoepelende thema dit jaar is de betrokkenheid van de burger bij de rechtsstaat.

Er is toenemende aandacht voor de rechtsstaat als bindend en verbindend principe in de Nederlandse samenleving. Een gemeenschappelijk kader waarbinnen we conflicten kunnen beslechten en spanningen kunnen dempen. Tegelijkertijd wordt getwijfeld aan de verbindende functie en legitimiteit van de rechtsstaat. Sommige burgers ervaren een afstand tot de rechtsstaat en haar instituties en voelen zich niet vertegenwoordigd: een vreemde in eigen land. Ook worden kritische vragen gesteld over de toepassing van rechtsstatelijke principes: worden verschillende bevolkingsgroepen wel gelijk behandeld? Zijn rechters niet bevooroordeeld of te soft? Is er wel genoeg ruimte voor een afwijkende visie op de samenleving?

Zodra de rechtsstaat en zijn instituties het contact verliezen met het democratische debat, of wanneer deze gebaseerd zijn op een versteende conceptie van identiteit of cultuur, dan komt zijn legitimiteit in het geding. Zonder democratie en betrokken burgers geen gezonde rechtsstaat, en zonder rechtsstaat geen eerlijke en rechtvaardige democratie. Alleen een 'gewortelde' rechtsstaat, die openstaat voor uiteenlopende perspectieven op deze samenleving, zal de uitdagingen van onze tijd het hoofd kunnen bieden.

De Nacht wordt geopend in de Concertzaal door Sadik Harchaoui (jurist en voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM) en Linda Bouws (directeur van Felix Meritis). Daarna zullen onder anderen de volgende sprekers een bijdrage leveren aan het debat: Piet Hein Donner (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam), Dick Pels (socioloog, publicist en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks), Willem Schinkel (universitair hoofddocent in de theoretische sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), Bert Brussen (journalist en columnist), Beatrice de Graaf (universitair hoofddocent aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Campus Den Haag/Universiteit Leiden), Hans Laroes (journalist, voormalig hoofdredacteur NOS-journaal), Inez Weski (advocaat), Willem van Bennekom (oud-rechter), Gervaise Coebergh (directeur Coebergh communicatie en PR), Jacques Monasch (verkiezings- en communicatiest rateeg), Wibren van der Burg (hoogleraar rechtsfilosofie en rechtstheorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), Bas Heijne (publicist) en vele anderen.

Moderatoren: Felix Rottenberg, Hans Harbers, Stijn Sieckelinck en anderen.

Georganiseerd door FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken en Felix Meritis, Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap.

Einde persbericht